Європейський суд зареєстрував скаргу на затримання Архієпископа Климента в Криму

Новини
Арихиепископ Симферпольский и Крымский УПЦ КП Климент Фото: investigator.org.ua

Європейський суд зареєстрував скаргу на затримання Архієпископа Сімферопольського і Кримського Климента (керуючого Кримською єпархією Православної церкви України в Криму) в окупованому Криму на початку березня 2019 року.

Тоді він збирався виїхати до Ростова для участі в судовому засіданні у справі Павла Гриба, повідомив експерт Регіонального центру прав людини, адвокат Сергій Заєць.

Він подякував адвокатам Емілю Курбедінову і Миколі Полозову за підтримку, яку вони надали Архієпископу Клименту під час затримання і при підготовці скарги.

«А ми продовжуємо боротися проти загрози виселення громади з кафедрального собору в Сімферополі», – написав він.

Архієпископ Климент заявив в програмі «Питання національної безпеки» (проект Центру журналістських розслідувань, ефір ТРК Чорноморська), що його затримання в окупованому Сімферополі російськими поліцейськими та спроба притягнення його до адміністративної відповідальності спрямовані на те, що перешкодити йому надавати духовну допомогу українським політв’язням, які утримуються в Криму та на території Росії.

Нагадаємо:

  • 3 березня в Криму в Сімферополі російські силовики затримали архієпископа Сімферопольського і Кримського Православної церкви України Климента, який збирався їхати до російського Ростова-на-Дону на суд українського політв’язня Павла Гриба. Владиці дозволили відвідати украинця в СІЗО.
  • Архієпископа Климента російська поліція збиралася звинуватити в «крадіжці» власних речей.
  • Пізніше ввладику відпустили з Центрального райвідділу російської поліції м.Сімферополя, проте відразу ж заступник начальника поліції міста Сергій Нікітін наказав їхати до іншого райвідділу – за заявою про начебто нецензурні висловлюваннях в районі вокзалу.
  • Пізно ввечері архієпископа Климента російська поліція окупованого Криму відпустила без «складання протоколу».