Юристи УГСПЛ допомагають донеччанкі захистити у Верховному Суді право на компенсацію зарплати за час перебування у полоні «ДНР»

Новини
Ольга Політова Фото: YouTube Телеканал UA: ДОНБАС

Юристи Української Гельсінської спілки з прав людини (УГСПЛ) допомагають мешканці Донецька, лікарці Ользі Політової захистити у Верховному Суді України право на компенсацію заробітної плати у сумі майже 186 тис грн, яку вона не отримувала, поки два роки перебувала в полоні бойовиків «ДНР». Суд прийняв касаційну скаргу, та відкрив по ній касаційне провадження.

Про це повідомляє Правозахисна Група «СІЧ», на базі якої працює приймальня УГСПЛ.

65-річна донеччанка Політова працювала заступницею головного лікаря Центру первинної медико-санітарної допомоги Ясинуватського району, і була відома своєю проукраїнською позицією. Її схопили бойовики на блокпості «Красный партизан» 13 листопада 2015 року, коли вона поверталась додому в Донецьк після роботи. Жінку звинуватили у допомозі українським військовим. На допитах Політову били, роздягали, били струмом до втрати свідомості. «Суд ДНР» засудив лікарку до п’яти з половиною років позбавлення волі.

27 грудня 2017 року Політову визволили з полону в рамках масштабного обміну з бойовиками. Вона змогла повернутися на підконтрольну уряду територію України разом з іншими 73 бранцями. Катування сильно підірвали здоров’я жінки. До того ж вона залишилась без даху над головою. Лікарка на деякий час відновилася на роботі в амбулаторії, а потім пішла в суд, щоб повернути зарплатню за час полону.

14 червня 2019 року Дружківський міський суд повністю задовольнив позов колишньої заручниці та зобов’язав роботодавця сплатити їй заробітну плату «за час вимушеного прогулу у зв’язку з перебуванням у полоні» в розмірі 185 907 гривень. Однак, 5 листопада Донецький Апеляційний Суд скасував це рішення і став на бік роботодавця.

«Я вважаю постанову апеляційного суду незаконною та дискримінаційною, а розгляд справи необ’єктивним», – сказала Політова. На її думку, суд використав неналежні докази та порушив принцип презумпції невинуватості.

Юрист ГО «Правозахисна група «СІЧ» Володимир Плетенко розповів, що Центр первинної медичної допомоги звинуватив Політову у перевезенні вибухівки. «Суд не відхилив ці доводи, чим порушив принцип презумпції невинуватості. Адже ні вироку суду, ні самої кримінальної справи проти Ольги Політової не було», – пояснив він.

Юрист доводив у суді, що Політова може отримати зарплатню за час полону відповідно до статті 119 КЗпП, яка передбачає такі виплати військовослужбовцям і може застосовуватись за принципом аналогії. Адже подібна судова практика уже існує. Приміром, той же Апеляційний Суд Донецької області 13 листопада 2019 року став на захист колишньої полоненої Валентини Бучок і постановив повернути їй середню зарплатню за час полону. Роботодавець з рішенням суду погодився.

Юрист ГО «Правозахисна група «СІЧ» Володимир Плетенко Фото: Facebook Volodymyr Pletenko

«Цього разу Апеляційний суд нас не почув і не побачив підстав для повернення зарплатні. Натомість суд зазначив, що Ольга Політова вже отримала одноразову грошову допомогу від держави у 100 тисяч грн. Проте Апеляційний суд змішує поняття соціальних виплат та заробітної платні, які мають різні правові функції. Військовослужбовці, які були звільнені разом з Політовою, теж отримали одноразову грошову допомогу, однак їм повернули і зарплатню за час полону», – додав юрист.

Політова подала касаційну скаргу до Верховного Суду України, який 2 грудня 2019 року відкрив касаційне провадження, хоча подібна категорія справ завершується, як правило, ще на стадії апеляції. Суд врахував, що повернення зарплатні має велике значення для колишньої полоненої.

«Позовні вимоги полягають у стягненні заробітної плати, що зазвичай є основним джерелом фінансування людини, тому ця справа має виняткове значення для учасника справи, яка подала касаційну скаргу, відтак, не дивлячись на те, що справа є малозначною, оскаржуване судове рішення підлягає перегляду в касаційному порядку», – йдеться в Ухвалі Суду.

Колишня полонена сподівається, що вища судова інстанція дослухається до її аргументів і після майже двох років судової тяганини їй вдасться повернути виплати.

Нагадаємо:

  • 5 листопада 2019 року Донецький апеляційний суд відмовив мешканці Донецька Ользі Політової у задоволені вимог про компенсацію заробітної плати у сумі майже 186 тис грн, яку вона не отримувала, поки два роки перебувала в полоні бойовиків «ДНР».