У Рівному суд заарештував підозрюваного у співпраці з ФСБ військового ЗСУ із заставою у 2 млн грн

Новини
Затримання військовослужбовця-зрадника 18.01.2020 Фото: pro.gov.ua

Рівненський міський суд заарештував підозрюваного у співпраці з ФСБ військовослужбовця Збройних сил України з можливістю внесення 2,1 млн грн застави. Слідство стверджує, що зловмисник майже два роки відслужив у лавах терористичної організації «ДНР», а потім вступив на військову службу до української армії.

Про це повідомляє Бюро судової інформації з посиланням на ухвалу суду від 21 січня 2020 року.

За матеріалами справи, громадянин України з березня 2017 по лютий 2019 року служив у військових підрозділах так званої «ДНР». Потім він повернувся на вільну територію України та вступив на військову службу до Збройних сил України.

На початку липня 2019 року, перебуваючи на військовій службі в підрозділі 25 Окремої парашутно-десантної бригади, що базується в Дніпропетровській області, підозрюваний встановив зв’язок з особою, яка називала себе співробітником ФСБ Росії.

З того часу чоловік передавав цій особі інформацію про ротацію, переміщення, озброєння підрозділів ЗСУ, про особовий склад та морально-психологічний стан військ, можливі місця, які дозволяють непримітно проникнути до внутрішньої території військової частини, а також про місця розміщення складів боєприпасів ЗСУ на території України.

Співробітники СБУ затримали агента ФСБ 18 січня 2020 року, а 20 січня вручили підозру за статтями 111 (державна зрада) та 258–3 (створення терористичної групи чи терористичної організації) Кримінального кодексу України.

На судовому засіданні слідчий та прокурор клопотали про обрання запобіжного заходу підозрюваному у вигляді тримання під вартою з можливістю внесення застави в сумі 2,102 млн грн. Клопотання суд задовольнив.

Нагадаємо:

  • Суд в Запоріжжі звільнив від покарання українського військового пенсіонера, який під час перебування в окупованому Криму під тиском та погрозами ФСБ погодився виконувати розвідувальні завдання російської спецслужби. Майже через півроку він добровільно повідомив про це СБУ.
  • Миколаївський апеляційний суд скасував вирок суду першої інстанції щодо громадянина України Вадима Карпова, засудженого до трьох років ув’язнення по обвинуваченню у державній зраді, через істотне порушення процесуального законодавства судом першої інстанції. При цьому прокурор вимагав скасувати вирок Карпову, який передавав ФСБ секретні дані про СБУ, через його невиправдану м’якість.