СБУ: На Херсонщині спецслужби РФ намагаються дестабілізувати ситуацію для розблокування подачі води в Крим

Новини
Дамба на Північно-Кримському каналі в Херсонській області Фото: Facebook Андрій Гордєєв

Головне управління СБУ в АРК попереджає, що спецслужби РФ намагаються дестабілізувати ситуацію у прикордонних з окупованих Кримом районах Херсонської області, зокрема, шляхом спроб організувати масові заворушення, спрямовані на силове розблокування перекритого у 2014 році Північно-Кримського каналу для відновлення постачання води на півострів.

Відповідне звернення до мешканців Каланчакського району 30 січня опубліковане на офіційному сайті Каланчакської районної державної адміністрації.

«Головним управлінням Служби безпеки України в АР Крим в ході виконання покладених завдань отримано інформацію щодо спроб спецслужб іноземних держав загострити та дестабілізувати соціально-політичну ситуацію в прикордонних з Кримським півостровом районах Херсонської області; здійснити компрометацію працівників органів державної влади та місцевого самоврядування», – йдеться у повідомленні.

Також Главк СБУ перерахував, які саме заходи намагаються вжити представники країни-агресора.

«Проводиться наступна робота з опосередкованого маніпулювання суспільною свідомістю населення регіону в цілях провокування масових заворушень, направлених на силове розблокування каналу для постачання води на тимчасово окупованій території України АР Крим; формування у міжнародної спільноти та правозахисних організацій думки щодо ігнорування Україною намірів вирішити вказану проблему», – розповіли у спецслужбі

Також в СБУ вказують, що після відкриття пасажирського залізничного сполучення між Росією і окупованим Кримом російські пропагандистські ЗМІ почали активну інформаційну кампанію і публічно закликають українських громадян відвідувати територію РФ з Криму через Керченський міст, що є порушенням законодавства України.

Крім того, в СБУ вважають, що російські спецслужби своїми провокаційними діями намагаються цілеспрямовано створити в регіоні ситуацію, яка «викликає невдоволення у представників окремих громадсько-політичних об’єднань, у т.ч. Меджлісу кримськотатарського народу».

«Звертаємо вашу увагу, що вказані дії містять ознаки кримінальних правопорушень, що передбачені Кримінальним кодексом України, а саме: ст.109 («Дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади»), ст.110 («Посягання на територіальну цілісність і недоторканність України»)», – наголосили у Главку СБУ в АРК.

Нагадаємо:

  • Після окупації Криму Україна в квітні 2014 року року перекрила надходження води на півострів з річки Дніпро через Північно-Кримський канал, який забезпечував до 85% його потреб в прісній воді. Для забезпечення водою господарств Херсонської області та недопущення її перетоку на окуповану територію півострова канал перегородили тимчасовою дамбою із мішків з піском. У Криму склалася критична ситуація з водопостачанням окремих міст, а також з організацією зрошення і поливу на землях сільськогосподарського призначення.
  • На думку кримських вчених, регіональних чиновників і аграріїв альтернативи Північно-Кримському каналу для виробництва якісної сільськогосподарської продукції та збереження екологічного балансу грунтів не існує.
  • За підрахунками директора Інституту водних проблем і меліорації НААН України Михайла Ромащенко, власних водних ресурсів у окупованого Росією Криму без дніпровської води з материкової України вистачить лише для забезпечення потреб одного мільйона жителів, тобто, менше половини населення півострова. Водозабезпеченість півострова в 10 разів менше потреб кримчан.