Зеленський сподівається на більш активне включення США в процес повернення Донбасу і Криму

Новини
Держсекретар США Майк Помпео і президент України Володимир Зеленський Фото: president.gov.ua

Президент України Володимир Зеленський сподівається на більш активне включення Сполучених Штатів в процес врегулювання конфлікту на Донбасі і повернення Україні тимчасово окупованого Криму після призначення спеціального представника Держдепартаменту США з цих питань.

Про це глава держави заявив під час спільного брифінгу з держсекретарем США Майком Помпео, який знаходиться з візитом в Києві, передає Центр журналістських розслідувань з посиланням на трасляцію Офісу президенгта.

«Сьогодні я висловив надію, що Сполучені Штати Америки будуть більш активно залучені в процес врегулювання на Сході України і деокупацію Криму завдяки призначенню з цих питань окремого посадовця з Державного департаменту», – сказав Зеленський.

Він назвав приїзд американського держсекретаря до Києва знаковим візитом, який демонструє «послідовну і всебічну підтримку нашої держави з боку США».

«США були, є і будуть нашим ключовим союзником в захисті суверенітету і територіальної цілісності України. Ми вдячні за позицію щодо війни на Донбасі і незаконної анексії Криму», – зазначив президент.

Він також подякував США за їх роль в результативній співпраці України і НАТО.

Зеленський додав, що відносини Києва і Вашингтона незмінно міцні, оскільки «фундаментом для них є повна довіра, взаємна повага і загальні довгострокові стратегічні інтереси».

У свою чергу Майк Помпео заявив, що США підтримують територіальну цілісність України і ніколи не визнають незаконну анексію Криму Росією.

«У липні (2019 року – ред.) ми прийняли Кримську декларацію, де чітко вказано, що Крим – це частина України. США ніколи не визнають, що Крим – це частина Росії. Ми скоординували санкції з європейськими партнерами після нападу на українські судна в Керченській протоці. Також в грудні ми розширили санкції щодо «Північного потоку-2»», – нагадав держсекретар США.

Він також зазначив, що США і надалі будуть підтримувати прагнення України щодо приєднання до НАТО і про наближення до Євросоюзу.

«Україна – це фактично оплот між Східною Європою і авторитаризмом … США бачать в Україні країну, яка бореться за свободу, демократію і добробут. Ми продовжуємо підтримувати Україну, в тому числі антикорупційні зусилля. США працюють над тим, щоб Україна розвивала верховенство права, інвестиційний клімат, реформувала оборонний сектор і енергонезалежність», – додав Помпео.

Нагадаємо:

  • 31 січня Предстоятель Православної церкви України (ПЦУ) Митрополит Київський і всієї України Епіфаній обговорив з Державним секретарем США Майком Помпео, який перебуває з візитом в Києві, проблему захисту прав віруючих на тимчасово окупованих РФ територіях Донбасу і Криму. Епіфаній закликав Сполучені Штати посилювати санкційний тиск на Росію.