Епіфаній і Помпео обговорили проблему захисту прав віруючих ПЦУ в окупованих Донбасі і Криму

Новини
Предстоятель ПЦУ Епіфаній і Держсекретар США Майк Помпео Фото: pomisna.info

Предстоятель Православної церкви України (ПЦУ) Митрополит Київський і всієї України Епіфаній обговорив з Державним секретарем США Майком Помпео, який перебуває з візитом в Києві, проблему захисту прав віруючих на тимчасово окупованих РФ територіях Донбасу і Криму. Епіфаній закликав Сполучені Штати посилювати санкційний тиск на Росію.

Про це повідомляє пресслужба Київської Митрополії ПЦУ.

Як зазначається, Предстоятель розповів Помпео про становлення Православної церкви України, взаємодію з суспільством та державою, а також розширення міжнародних зв‘язків ПЦУ.

«Особливу увагу було приділено викликам для помісної Української Православної Церкви, зокрема на тимчасово окупованих Росією територіях Донбасу та Криму. Росія, як де-факто відповідальна за стан на окупованих нею територіях, повинна дотримуватися міжнародних стандартів у питанні свободи релігії і віросповідання, зокрема припинити переслідування і систематичне обмеження прав духовенства і громад Православної церкви України», – йдеться у повідомленні.

Блаженнійший Владика висловив вдячність американській стороні за тверду і надійну підтримку України як у контексті протидії зовнішнім викликам, з якими продовжує стикатися наша країна, так і на шляху державотворення та демократичних реформ.

«Митрополит Епіфаній закликав продовжувати цю підтримку та посилювати санкційне стримування Росії до повного припинення порушення прав людини на окупованих територіях, їхнього звільнення від окупації та відновлення територіальної цілісності України, її суверенітету в межах міжнародно визнаних кордонів», – наголосили в пресслужбі Митрополії.

Зустріч відбулася на території Свято-Михайлівського Золотоверхого монастиря, який є адміністративним центром помісної Української Православної Церкви.

За благословення Епифанія Держсекретаря США на вході зустрічав Архієпископ Сімферопольський і Кримський ПЦУ Климент, який у серпні 2019 року вже зустрічався з Помпео у Вашингтоні на міжнародному форумі з питань релігійної свободи, організованому Державним департаментом США. Про це архієпископ повідомив Центру журналістських розслідувань.

«Я подякував Державному секретарю за підтримку української православної громади у Криму. Розповів про порушення прав людини в Криму, в тому числі, порушення свободи віросповідання та переслідування Православної церкви України. А також про заборону на зустрічі з політичними в’язнями», – розповів владика.

Архієпископ Сімферопольський і Кримський ПЦУ Климент і Держсекретар США Майк Помпео Фото: pomisna.info

Як повідомлялось, 19 листопада 2019 року священний Синод ПЦУ закликав міжнародну спільноту та українську владу вжити невідкладних заходів, щоб спонукати Росію негайно припинити грубе порушення права на свободу совісті в окупованому Криму, зокрема знищувати храми ПЦУ на півострові.

Нагадаємо: 

  • 28 червня 2019 року «Арбітражний суд Республіки Крим» зобов’язав Кримську єпархію ПЦУ (раніше УПЦ КП — ред.) передати будівлю єдиного в Сімферополі кафедрального собору святих Володимира і Ольги «міністерству майнових і земельних відносин Криму», робітники якого вже почали будівельні роботи в будівлі без відома єпархії.
  • 24 липня архієпископ Сімферопольський і Кримський Климент після повернення до Сімферополя виявив, що з храму вкрали всі церковні речі Кримського єпархіального управління.
  • За словами владики Климента, за п’ять років окупації Криму Росією українська церква залишилась єдиним консолідуючим фактором для українців, які мешкають на півострові. Саме церква дозволяє їм зберігати свою національну культуру і свою українську ідентичність.
  • Українська громада окупованого Криму готує звернення до ЄСПЛ, який розглядає справу про знищення храму Православної церкви України у Сімферополі.
  • 10 грудня 2019 року в Києві архієпископ Климент оголосив безстрокове голодування, вимагаючи від української влади забезпечити захист релігійних свобод на території окупованого Криму і забезпечити безпеку вірним і духовенству кримської єпархії ПЦУ. 17 грудня владика Климент на прохання предстоятеля ПЦУ митрополита Епіфанія призупинив голодування, однак заявив, що готовий знову продовжити його, якщо ситуація з правами вірян української церкви в окупованому Криму не зміниться.