У Херсоні представники омбудсмена виявили проблеми в гуртожитках, де проживають переселенці

Новини

Представник Уповноваженого з дотримання прав жителів АР Крим та м. Севастополя Ісмаіл Халіков разом з регіональними представниками Февзі Каракашем та Артемом Ковалем, за участі представника Міністерства з питань ветеранів, тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб здійснили моніторинг місць компактного проживання внутрішньо переміщених осіб у Херсоні. Представники омбудсмена виявили проблеми в гуртожитках, де проживають переселенці.

Про це повідомляє медіа-центр «IPC -Херсон» з посиланням на Офіс омбудсмена України.

«Метою візиту був моніторинг дотримання прав внутрішньо переміщених осіб на соціальних захист та на гідний рівень життя. Внутрішньо переміщені особи на території міста Херсона проживають у декількох гуртожитках та забезпечені всім необхідним. У 2015-2016 рр. в гуртожитках були проведені ремонтні роботи за рахунок коштів, виділених Євросоюзом. Проте, через тривалу експлуатацію та порушення будівельних норм під час ремонту, декілька поверхів перебувають у непридатному для проживання стані. Так, в деяких кімнатах не працює опалення, майже у всіх санвузлах пліснява. Через вологість у приміщеннях мешканці хворіють на легеневі захворювання, навіть є випадки туберкульозу. Фасадна частина будівлі вимагає термінового ремонту, оскільки там повністю відсутня гідроізоляція»,- йдеться у повідомлені.

Докладний звіт за результатами перевірки та рекомендації будуть направлені на адресу об’єкту моніторингу.

  • Центр журналістських розслідувань три роки тому аналізував ефективність освоєння 8 млн євро гранту Євросоюзу, виділених на проект з ремонту і облаштування житла для переселенців із Криму і Донбасу у 10 містах України. Зокрема у Херсоні 800 тис євро від ЄС міськими чиновниками були витрачені на ремонт кімнат і побутових помешкань у двох гуртожитках та закупівлю необхідного приладдя, задля створення належних умов для переселенців.
  • Вимушені переселенці з зони ООС та Криму, що у 2017 році отримали в тимчасове користування кімнати в херсонських гуртожитках, бояться ці кімнати втратити.