В Україні збільшено виплати на дітей, які виховуються в дитячих будинках та прийомних сім’ях

Новини

В Україні в 2020 році збільшено виплати на дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які виховуються в дитбудинках сімейного типу, прийомних сім’ях і в сім’ях патронатних вихователів.

Про це повідомляє прес-служба Мінсоцполітики України.

Повідомляється, що Мінсоцполітики є координатором реалізації на національному рівні стратегії деінституалізації, яка повинна скоротити кількість дітей-сиріт в інтернатах і спрямована на підтримку сім’ї, створення умов для виховання дітей у сім’ї або середовищі, максимально наближеному до сімейного. Однією з вагомих складових діяльності в цьому напрямку є посилення фінансової підтримки інтересів сімей з дітьми.

«Наша мета – кожна дитина повинна виховуватися в сім’ї або в умовах, максимально наближених до сімейних. Уже з 2020 року збільшено виплати на дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які виховуються в дитячих будинках сімейного типу, прийомних сім’ях і в сім’ях патронатних вихователів, з 2 до 2,5 прожиткових мінімумів. В абсолютних цифрах це збільшення виплат мінімум на 1 100 грн на місяць. У випадках по відношенню до дітей з інвалідністю збільшення відбулося з 2 до 3,5 прожиткових мінімумів, що становить майже 3 тис. грн на місяць», – повідомила міністр соціальної політики України Юлія Соколовська під час візиту в Одеську область.

У 2020 році уряд збільшив також розмір грошового забезпечення батькам-вихователям і прийомним батькам з 70% до 100% від прожиткового мінімуму.

«У грошовому еквіваленті це додатково 630 грн на місяць», – зазначила міністр.

За словами Юлії Соколовської, також значна увага приділяється програмам забезпечення житлом дітей-сиріт та осіб з їх числа.

«Зокрема, в минулому році завдяки спільним зусиллям уряду і місцевої влади ми закупили майже вдвічі більше житла для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Якщо в 2018 році були придбані 829 квартир, то в 2019 році нам вдалося цей показник збільшити до 1971 квартири», – резюмувала міністр.

  • Новий закон «Про верифікацію та моніторинг державних виплат», який набув чинності у грудні минулого року, передбачає запровадження системи ретельної перевірки державних виплат, зокрема, субсидій, пенсій, пільг, соціальних стипендій, виплат переселенцям та ветеранам, які здійснюються за рахунок держбюджету.