Денісова звернулася до Москалькової через умови утримання в СІЗО фігуранта сімферопольської «справи кримських мусульман»

Новини
Омбусмени РФ і України Тетяна Москалькова та Людмила Денісова Фото: Facebook Людмила Денісова

Омбудсмен України Людмила Денісова звернулася до своєї колеги в РФ Тетяни Москалькової з вимогою звернути увагу на умови утримання в СІЗО Сімферополя фігуранта сфабрикованої ФСБ сімферопольської «справи кримських мусульман» Теймура Абдуллаєва.

«Кримський татарин утримується в камері з жахливими умовами, зокрема, не дотримується температурний режим, відсутня гаряча вода, нестерпні санітарно-гігієнічні умови – приміщення смердить цвіллю, кишить клопами і тарганами», – написала Денісова в соцсети.

Вона також зазначила, що кримчанин «поміщений в камеру з ВІЛ-інфікованим ув’язненим, що суперечить встановленим нормам і законодавству самої Росії, оскільки хворі засуджені повинні утримуватися окремо».

Омбудсмен зазначила, що «незаконне утримання в неналежних умовах Теймура Абдуллаєва є прямим порушенням його прав».

Денісова закликала Москалькову «забезпечити належні умови утримання, які повинні відповідати мінімальним стандартним правилам поводження з ув’язненими».

Також український омбудсмен просить міжнародне співтовариство, дипломатичний корпус і правозахисні організації застосувати всі наявні механізми та важелі впливу для звільнення незаконно утримуванних українців в Росії.

Нагадаємо:

  • 12 жовтня 2016 року в мікрорайонах Кам’янка і Строгонівка під Сімферополем було проведено обшуки в будинках кримських татар, після чого за підозрою в зв’язках із забороненою в РФ організацією «Хізб ут-Тахрір» російським силовиками було затримано 5 мусульман: Теймур Абдуллаєв, Узеїр Абдуллаєв , Еміль Джемаденов, Айдер Саледінов і Рустем Ісмаїлов.
  • 18 червня 2019 Північно-Кавказький окружний військовий суд в Ростові-на-Дону визнав фігурантів першого сімферопольського «справи Хізб ут-Тахрір» «винними» в організації та участі в «діяльності терористичної організації» і засудив їх до позбавлення волі в колонії суворого режиму: Теймура Абдуллаєва терміном на 17 років з обмеженням свободи на термін 1 рік 6 місяців, Рустема Ісмаїлова – на 14 років, Узеїра Абдуллаєва – на 13 років, Айдера Саледінова і Еміля Джемаденова – на 12 років.
  • 24 грудня 2019 року Верховний суд РФ змінив вирок кримським мусульманам, зменшивши їм термін вироку на 6 місяців. Теймур Абдуллаєв отримав 16 років і 6 місяців колонії з подальшим адміністративним наглядом на 1 рік і 4 місяці, Рустем Ісмаїлов – 13 років і 6 місяців, Узеїр Абдуллаєв – 12 років і 6 місяців, Айдер Саледінов і Еміль Джемаденов – 11 років і 6 місяців.