Минулого тижня на Донбасі найманці РФ 21 раз перешкоджали пересуванню патрулів СММ ОБСЄ

Новини
Фото: Facebook OSCE SMM - Special Monitoring Mission to Ukraine

Минулого тижня на Донбасі представники Спеціальної моніторингової місії (СММ) ОБСЄ зафіксували 21 випадок обмежень свободи пересування своїх патрулів у виконанні мандата Місії з боку збройних формувань РФ.

Про це повідомляє штаб Операції об’єднаних сил (ООС) з посиланням на інформацію української сторони Спільного центру з контролю та координації питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування сторін (СЦКК).

Як зазначається, третину відмов та затримок у доступі до непідконтрольних урядові України територій було зафіксовано на блокпості біля населеного пункту Верхньошироківське (колишній Октябр) на півдні Донецької області.

Також у щоденному звіті СММ ОБСЄ від 10 лютого оприлюднено інформацію ще про три випадки відмови патрулю Місії у проїзді на непідконтрольну урядові України територію через блокпост біля населеного пункту Верхньошироківське. При цьому, за спостереженнями представників СММ, інші цивільні транспортні засоби вільно проїжджали через блокпост в обох напрямках.

Крім того, 8 лютого БПЛА СММ середнього радіуса дії зазнавав дії перешкод сигналу (за оцінкою, через ймовірне глушіння) під час польоту над районами поблизу того ж таки Верхньошироківського.

«Такі дії можуть мати за мету приховати заборонену діяльність збройних формувань Російської Федерації, зосередження, пересування або підготовку військ», – йдеться у повідомленні.

В зв’язку з цим українська сторона СЦКК наголошує, що дії із перешкоджання виконання представниками СММ ОБСЄ мандата Місії є неприпустимими.

Нагадаємо:

  • У звіті СММ ОБСЄ від 1 лютого зазначалось, що бойовики ОРДЛО перешкоджають роботі місії ОБСЄ на тимчасово окупованому Донбасі і заглушають сигнал БПЛА під час польотів біля Донецька.