На Луганщині розвідник за втрату пістолета під час пиятики в кафе відбувся лише штрафом

Новини
Сєвєродонецький міський суд Луганської області Фото: wikimapia.org

В Луганській області командир розвідувального відділення однієї з частин ВСУ відпочивав у кафе в Сєвєродонецьку та втратив пістолет. Зброю вкрав інший військовий, якого швидко викрили. Покарання отримали обидва: розвідник має сплатити штраф, крадій відбуде 6 місяців арешту.

Про це повідомляє Бюро судової інформації з посиланням на вирок Сєвєродонецького міського суду Луганської області від 6 лютого 2020 року.

Обвинувачений проходить військову службу за контрактом із жовтня 2016 року. На початку 2019 його було призначено на посаду командира відділення – командира машини розвідувального відділення розвідувального взводу.

За матеріалами кримінального провадження, у червні 2019 року військовий з району виконання завдань поблизу населеного пункту Кримське Новоайдарського району Луганської області поїхав у Сєвєродонецьк, взявши із собою закріплену особисту зброю – пістолет безшумний ПБ з глушником.

Відпочиваючи в кафе, знаходячись у стані алкогольного сп’яніння, розвідник допустив втрату ввіреної йому зброї – замість того, щоб тримати пістолет при собі, як цього вимагає військовий статут, поклав пістолет до рюкзака товариша. Під час судового засідання обвинувачений повністю визнав провину.

Як з’ясувалось, пістолет із рюкзака був украдений. Про це свідчить вирок Сватівського районного суду від 9 вересня 2019 року. Пістолет вкрав інший військовослужбовець, за що отримав арешт строком на 6 місяців із триманням на гауптвахті Донецького зонального відділу Військової служби правопорядку.

Пістолет врешті повернули до військової частини. Обвинувачений у його втраті військовий отримав покарання у вигляді штрафу в розмірі 5,1 тис грн.

Частина 2 статті 413 Кримінального кодексу («Втрата військового майна») передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до трьох років. Однак суд застосував статтю 69 ККУ, яка дозволяє призначити більш м’яке покарання, ніж передбачено законом, враховуючи щире каяття обвинуваченого та активне сприяння розкриттю злочину.

Нагадаємо:

  • 21 січня 2020 року Рівненський міський суд заарештував підозрюваного у співпраці з ФСБ військовослужбовця Збройних сил України з можливістю внесення 2,1 млн грн застави. Слідство стверджує, що зловмисник майже два роки відслужив у лавах терористичної організації «ДНР», а потім вступив на військову службу до української армії.