Поки Крим окупований, Кремль постійно буде поповнювати свій «обмінний фонд» новими заручниками – Чубаров

Новини
Рефат Чубаров, голова Меджлісу кримськотатарського народу, народний депутат Фото: investigator.org.ua

Глава Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров назвав «поповненням обмінного фонду» чергове затримання і арешт 55-річного жителя Чорноморського району Нарімана Межмедінова за звинуваченням в «участі добровольчого батальйону ім. Номана Челебіджихана».

На думку Чубарова, поки Крим і частина Донбасу не повернуться під контроль Києва, обмінний процес з РФ буде нескінченним.

«Ми всі розуміємо, що поки Крим окупований, Кремль постійно буде поповнювати свій «обмінний фонд» все новими і новими заручниками, захопленими їм на окупованих територіях. Відповідно, цей нескінченний процес обміну можна зупинити тільки відновивши суверенітет України над Кримом і окремими районами Донецької та Луганської областей», – написав Чубаров.

Нагадаємо:

  • ФСБ затримала мешканця Чорноморського району ще тиждень тому. Чоловіка російські силовики вважають «членом добровольчого батальйону ім. Номана Челебіджихана». За інформацією кримської адвокаткі Лілі Гемеджі, мова йде про 55-річного кримського татарина. Його ім’я – Наріман Межмедінов. Засновник батальйону ім. Номана Челебіджихана, бізнесмен Ленур Іслямов спростував участь Межмедінова в його формуванні. За його словами, в батальйоні учасники такого віку не перебували.
  • 25 січня 2019 року в окупованому Криму «Ленінський районний суд» засудив до 10,5 років позбавлення волі 24-річного мешканця півострова Февзі Саганджі, який, як стверджує ФСБ, був членом добровольчого батальйону імені Номана Челебіджихана, що дислокується в Херсонській області біля адмінкордону з Кримом.
  • В окупованому Криму ФСБ продовжує переслідувати кримчан за участь в «Кримськотатарському добровільному батальйоні імені Номана Челебіджихана». За п’ять років окупації на півострові порушено не менше 11 кримінальних справ за обвинувачення «в участі в незаконному збройному формуванні». Троє кримчан вже позбавлені волі, повідомляє Кримська правозахисна група (КПГ).