У Криму ФСБ продовжує переслідування за участь в «кримськотатарському батальйоні» – правозахисники

Новини
Затриманий ФСБ Едем Кадиров, нібито член батальйону ім. Номана ЧелебіджиханаФото: Скріншот з оперативного відео ФСБ

В окупованому Криму ФСБ продовжує переслідувати кримчан за участь в «Кримськотатарському добровільному батальйоні імені Номана Челебіджихана». За п’ять років окупації на півострові порушено не менше 11 кримінальних справ за обвинувачення «в участі в незаконному збройному формуванні». Троє кримчан вже позбавлені волі.

Про це повідомляє Кримська правозахисна група (КПГ), передає Центр журналістських розслідувань.

«За даними Кримської правозахисної групи, в Криму за період окупації порушено не менше 11 справ за ч.2 ст.208 КК РФ (участь в незаконному збройному формуванні). Причиною кримінального переслідування кримчан як мінімум в семи випадках стала їх, за версією російського слідства, участь в «Кримськотатарському добровольчому батальйоні імені Номана Челебіджихана». Три людини на даний час вже позбавлені волі. Один з них – житель Ленінського району Криму 24-річний Февзі Саганджі – 23 грудня 2019 року засуджений до 10 років і 6 місяців позбавлення волі з відбуванням у колонії суворого режиму. Чоловіка визнали «винним в участі в діяльності незаконного збройного формування на території України», – йдеться в повідомленні.

Як відзначили в КПГ, ще 8 осіб, обвинувачених за ст. 208 КК РФ, оголосили в розшук: вже винесені рішення кримських «судів» про утримання їх під вартою в разі затримання. Як вважають правозахисники, можливо, що їх також розшукують за підозрою в участі в добровольчому батальйоні.

«12 липня 2019 року «Київський районний суд» Сімферополя заочно обрав запобіжний захід у вигляді взяття під варту (з моменту затримання її на території Росії або в разі екстрадиції до РФ) для української журналістки кримськотатарського телеканалу АТР Гульсум Халілової. «Верховний суд» Криму 1 серпня залишив це рішення в силі. Журналістці окупаційна влада Криму також інкримінує участь в «Кримськотатарському добровільному батальйоні імені Номана Челебіджихана», – відзначили в КПГ.

За інформацією Кримської правозахисної групи, ще до двох кримських татар приходили з обшуками в зв’язку з їх ймовірною участю в цьому батальйоні, але поки немає точної інформації про винесення будь-яких постанов «судів» щодо них.

Аналітик КПГ Олександр Сєдов пояснює, як окупаційна «влада» обгрунтовує переслідування кримчан за участь в добровільному батальйоні на території України.

«Офіційною причиною переслідування обвинувачених в Криму за ч.2ст.208 КК РФ є те, що вони не з’явилися добровільно в силові структури РФ і не заявили про свою участь в «Кримськотатарському добровільному батальйоні імені Номана Челебіджихана». Заявленим слідством доказом діяльності батальйону проти інтересів РФ є інформація зі ЗМІ, що метою створення батальйону була деоккупація Криму», – сказав Сєдов.

«Виходячи з того, що причиною переслідування є членство в організації, яка ставить собі за мету деокупацію Криму і яка не бере участі у збройному конфлікті або інших військових діях, переслідування за участь в батальйоні імені Номана Челебіджихана можна розглядати як політично мотивоване», – пояснив правозахисник.

Нагадаємо:

  • 23 січня 2019 року в Криму «Ленінський районний суд» засудив до 10,5 років позбавлення волі Февзі Саганджі, якого ФСБ обвинуватила в нібито «участі в діяльності незаконного збройного формування на території України» за ч.2 ст.208 КК РФ. ФСБ стверджувала, що кримчанин в січні 2016 року добровiльно вступив до лав очолюваного одним з координаторів акції з цивільної блокади Криму Лєнуром Іслямовим «кримськотатарського добровольчого батальйону ім. Н. Челебіджихана, який діє в прикордонних районах Херсонської області України». Саганджі повернувся до Криму у вересні 2017 року і в квітні 2018 року був затриманий співробітниками ФСБ. Кримчанин своєї провини не визнав і участь в батальйоні заперечував.
  • 23 січня 2019 року ФСБ заявила про затримання в окупованому Криму члена добровольчого батальйону імені Номана Челебіджихана, який нібито є «особистим охоронцем» командира батальйону, одного з координаторів акції з Громадянської блокади Криму Ленура Іслямова. Сам Іслямов стверджує, що затриманий йому не відомий.
  • 31 травня «Кіровський районний суд» Криму засудив Едема Кадирова до 4 років ув’язнення.