Біля Північно-Кримського каналу виявлений схрон з гранатометами і тротилом – СБУ

Новини

Служба безпеки України повідомила про схрон, який співробітники служби виявили в Каланчацькому районі Херсонської області поблизу Північно-Кримського каналу.

«Зі схованки правоохоронці вилучили два ручних протитанкових гранатомети, 1,2 кг тротилу і 1 кг піротехнічної суміші, загорнуті в поліетиленові пакети», – йдеться в повідомленні Херсонського управління СБУ.

За даним фактом порушено кримінальне провадження за статтею про «незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами», тривають слідчі дії.

«Встановлюються джерела походження схрону і особи, які, можливо, причетні до його облаштування», – додали в прес-службі управління.

Головне управління СБУ в АРК попереджає, що спецслужби РФ намагаються дестабілізувати ситуацію у прикордонних з окупованих Кримом районах Херсонської області, зокрема, шляхом спроб організувати масові заворушення, спрямовані на силове розблокування перекритого у 2014 році Північно-Кримського каналу для відновлення постачання води на півострів.

Нагадаємо:

  • Після окупації Криму Україна в квітні 2014 року року перекрила надходження води на півострів з річки Дніпро через Північно-Кримський канал, який забезпечував до 85% його потреб в прісній воді. Для забезпечення водою господарств Херсонської області та недопущення її перетоку на окуповану територію півострова канал перегородили тимчасовою дамбою із мішків з піском. У Криму склалася критична ситуація з водопостачанням окремих міст, а також з організацією зрошення і поливу на землях сільськогосподарського призначення.
  • На думку кримських вчених, регіональних чиновників і аграріїв альтернативи Північно-Кримському каналу для виробництва якісної сільськогосподарської продукції та збереження екологічного балансу грунтів не існує.
  • За підрахунками директора Інституту водних проблем і меліорації НААН України Михайла Ромащенко, власних водних ресурсів у окупованого Росією Криму без дніпровської води з материкової України вистачить лише для забезпечення потреб одного мільйона жителів, тобто, менше половини населення півострова. Водозабезпеченість півострова в 10 разів менше потреб кримчан.