Форум «Age of Crimea», присвячений Дню кримського спротиву російській окупації (трансляція)

Новини
Мітинг біля Верховної Ради АРК 26 лютого 2014 року Фото: investigator.org.ua

В Києві 26 лютого проходить форум «Age of Crimea» («Час Криму»), присвячений Дню кримського спротиву російській окупації.

Пряму трансляцію заходу з НСК «Олімпійський» веде суспільний телеканал UA: КРИМ.

В рамках форуму до обговорення буде запропоновано широке коло питань: від порушень прав людини та стану дотримання прав корінного народу – кримських татар, сучасної політики тотальної російської пропаганди на півострові до викликів, пов’язаних із безпекою в Чорноморському регіоні.

До участі у заході запрошені представники дипломатичних установ, органів державної влади, народні депутати України, експерти громадських і міжнародних організацій та журналісти.

Серед гостей форуму – президент України Володимир Зеленський, міністр закордонних справ Вадим Пристайко, міністр культури, молоді та спорту Володимир Бородянський, міністерка у справах ветеранів, тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України Оксана Коляда, міністерка освіти та науки України Ганна Новосад, начальник Генерального штабу України Руслан Хомчак, голова Комітету ВРУ з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та Автономної Республіки Крим, міста Севастополя Дмитро Лубінець, національний лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв, а також режисер і колишній політв’язень Кремля Олег Сенцов.

Форум триватиме з 10:00 до 18:30.

Нагадаємо:

  • 26 лютого 2014 року біля кримського парламенту відбулися два мітинги – за збереження територіальної цілісності України, організований Меджлісом кримськотатарського народу, і сепаратистський мітинг прихильників «Русского единства». Організаторами заходів виступили голова Меджлісу Рефат Чубаров і лідер «Русского единства» Сергій Аксенов. Тоді в результаті тисняви і сутичок двоє людей загинули.
  • 27 лютого 2014 року будівлі ВР і Радміну АРК були захоплені озброєними російськими спецназівцями без розпізнавальних знаків. В цей же день над будівлями були підняті російські прапори. Також перекинуті з Росії військові без розпізнавальних знаків окупували весь Крим, поставивши блокпости на в’їздах і зайнявши аеропорт.
  • 16 березня 2014 року в Криму і Севастополі пройшов незаконний «референдум», за результатами якого 96,77% виборців республіки і 95,6% виборців Севастополя нібито проголосували за приєднання Криму до Росії.