Партія «Голос» розробила та презентувала стратегію деокупації Донбасу та Криму

Новини
Фото: goloszmin.org

Партія «Голос» розробила та представила свій план із повернення окупованих Росією територій Донецької та Луганської областей, а також Криму під назвою «Голос розуму: Стратегія холодної деокупації». Як зазначають у партії, в разі реалізації плану безумовна загроза відновлення бойових дій може зникнути за півроку, українська влада зможе повернутися на тимчасово окуповані території Донбасу через п’ять років, а перші вибори на звільнених територіях можуть відбутися через сім років.

План 27 лютого в Києві представили лідер «Голосу» Святослав Вакарчук і голова парламентської фракції «Голос» Сергій Рахманін.

За словами Вакарчука, «Голос» розробив свій план деокупації, бо нинішні Мінські угоди не вирішують питання українського суверенітету, а швидше розмивають його. Крім того, вони не дають ключової відповіді на запитання, як повернути окуповані Крим і Донбас на українських умовах.

Лідер партії «Голос» Святослав Вакарчук Фото: goloszmin.org

«Ми назвали його «План холодної деокупації» – холодної, тому що маємо надію, що саме у такий спосіб, без гарячої фази, ми можемо наблизитись до розв’язання складної проблеми – відновлення територіальної цілісності України в повному обсязі. І дуже важливо, згадуючи вчорашній Форум Криму, щоб ми пам’ятали, що Донбас і Крим – це невід’ємна територія України, і ми не можемо розглядати їх відірваними одне від одного. І не маємо права розмінювати одне на одне. Це неприпустимо. Деокупації – тому що ми віримо, що нашою кінцевою метою є повернення всіх територій і повернення до мирного життя всіх українських громадян», – сказав лідер «Голосу».

В свою чергу, один із головних авторів плану Сергій Рахманін наголосив, що документ є базою, підмурком, на якому може базуватися подальша стратегія звільнення та реінтеграції окупованих Донбасу та Криму.

Голова фракції ВРУ «Голос» Сергій Рахманін Фото: goloszmin.org

«У будь-якому плані, особливо якщо йдеться про таку чутливу історію як війна, її зупинення, відновлення суверенітету українських територій, треба уникати двох крайнощів: робити різкі кроки, коли можна пройти точку неповернення і отримати невиправні наслідки – або нічого не робити, сподіваючись на те, що проблема розв’яжеться сама по собі. Умовно кажучи, піде чи помре Путін, прийде якийсь розумний президент США, який напише замість нас нашу програму і примусить Росію звільнити окуповані території. Такого ніколи не буде. Від впевненості у власних силах, від вміння нав’язувати порядок денний залежить наша перемога. Бо це війна, кінцем війни завжди є перемога, а під перемогою ми розуміємо повернення людей і територій, повернення територіальної цілісності і суверенітету», – зазначив Рахманін.

Перший етап стратегії передбачає повне припинення вогню на лінії зіткнення на термін мінімум шість місяців.

На другому етапі за рік має відбутися створення демілітаризованої зони шириною 2,5 кілометра, де за режимом тиші стежитимуть міжнародні спостерігачі. Україна облаштовує стаціонарні військові бази вздовж зони і забезпечує умови для життя поза нею вимушеним переселенцям.

Третій етап – початок роззброєння. Він передбачає протягом року відведення або знищення важкого озброєння і бронетехніки на окупованих територіях, яке повинно бути підтверджено міжнародними спостерігачами.

Четвертий етап – створення тимчасової міжнародної адміністрації під егідою ООН або ОБСЄ, а також повне розмінування непідконтрольних територій. Термін – один рік.

П’ятий етап – протягом року після повного виведення окупаційного військового та цивільного персоналу відбувається демонтаж квазідержавних інституцій окупаційного режиму, а влада і контроль над кордоном між Україною і РФ перейдуть під контроль тимчасової міжнародної адміністрації.

Шостий етап – після року управління тимчасова міжнародна адміністрація передає повноваження українським тимчасовим українським адміністраціям, а міжнародна поліцейська місія передає контроль над кордоном Держприкордонслужбі України.

Сьомий етап – щонайменше через рік після завершення деокупації на звільнених територіях мають відбутися перші вибори до органів місцевого самоврядування.

Восьмий етап стратегії «холодної» деокупації передбачає включення до порядку денного «нормандського формату» питання звільнення Криму. Розробляється стратегія деокупації і реінтеграції півострова, яку Україна узгоджує із західними партнерами. Приймаються системні закони «Про окуповані території» та «Про корінні народи», скасовується Вільна економічна зона «Крим», у Конституції України закріплюється Кримськотатарська національна автономія.

Deoccupation_Donbas_long

 

Нагадаємо:

  • 17 лютого в партія «Голос» пообіцяли незабаром презентувати власний план деокупації Донбасу та Криму, і запросили колег із інших партій долучитися до роботи над таким планом.