Підрозділи ООС провели масштабне навчання з відбиття висадки десанту на узбережжі Азову

Новини
Фото: Facebook Операція об'єднаних сил

Підрозділи тактичної групи «Маріуполь» зі складу Операції об’єднаних сил (ООС) провели масштабні тактичні навчання з бойовою стрільбою під назвою «Попутний вітер» з відбиття висадки ворожого десанту на узбережжі Азовського моря.

Визначений район акваторії Азовського моря, у якому виконувалися бойові стрільби в рамках навчання, був перекритий для судноплавства та повітряного руху, повідомляє штаб ООС.

«Метою навчання … було не допустити висадки основних та відбити передові сили десанту противника, відкинути його назад, у море, та знищити під час відходу. У навчанні взяли участь військові частини та підрозділи тактичної групи «Маріуполь» – малі броньовані артилерійські катери ВМС, судна зі складу Морської охорони ДПСУ, інженерна техніка окремого полку оперативного забезпечення, а також механізовані, танкові, артилерійські, зенітно-ракетні та спеціальні підрозділи, морська піхота, екіпажі армійської авіації Сухопутних військ та тактичної авіації Повітряних Сил, підрозділи Національної гвардії України», – йдеться у повідомленні.

Фото: Facebook Операція об’єднаних сил

Загалом було у навчанні задіяно близько 400 чоловік особового складу, 5 кораблів та катерів, 25 одиниць різних артилерійських систем, включаючи реактивні системи залпового вогню, 13 бойових броньованих машин (танки, бойові машини піхоти та бронеавтомобілі різних типів), 2 вертольоти Мі-8 армійської та 1 Мі-14 морської авіації, а також 2 літаки-штурмовики Су-25 і два винищувачі МіГ-29.

Фото: Facebook Операція об’єднаних сил

«Оскільки навчання відбувається в умовах протидії російській агресії та безпосередньо у районі проведення операції Об’єднаних Сил, обстановка була максимально наближена до реальної. Відповідно до легенди навчання, радіотехнічна розвідка підрозділу РТВ тактичної групи «Маріуполь» виявила в акваторії Азовського моря поблизу українського узбережжя умовну морську ціль. Вона була ідентифікована, як катерна десантна група противника, що провела тактичне розгортання й виходить на лінію висадки морського десанту», – розповіли в штабі.

Фото: Facebook Операція об’єднаних сил

Сили протидесантної оборони у складі підрозділів самохідної, реактивної та буксируваної артилерії, танкових, зенітно-ракетних, мінометних підрозділів окремих артилерійської, гірсько-штурмових і танкової бригад, а також окремого батальйону морської піхоти здійснили переміщення з районів базування й відведення на визначені вогневі позиції на узбережжі.

Фото: Facebook Операція об’єднаних сил

Паралельно з цим моряки і військові інженери виконали імітацію виставлення мінно-вибухового загородження.

Фото: Facebook Операція об’єднаних сил

В свою чергу зенітники відпрацювали відбиття повітряного удару противника по наших військах сил протидесантної оборони. В цей час реактивна артилерійська батарея БМ-21 «Град» знищила виявлену умовну ціль. Українська авіація виконала імітацію ураження морського десанту, який висадився на узбережжя. Далі за справу знищення морського десанту противника взялась артилерія.

Фото: Facebook Операція об’єднаних сил

Після артилерійського удару для знищення залишків морського десанту висунулися зведена рота морської піхоти, загальновійськовий резерв у складі гірсько-штурмової роти та роти полку спеціального призначення зі складу НГУ. Розгром противника довершили артилерійські розрахунки гармат 2А65 «Мста-Б» та САУ 2С3 «Акація». Добили залишки морського десанту на узбережжі два малі артилерійські броньовані катери.

Фото: Facebook Операція об’єднаних сил

Після знищення морського десанту противника була відпрацьована евакуація поранених.

Фото: Facebook Операція об’єднаних сил

«Керівництво навчання зазначає, що від початку поточного року це – найбільші тренування військ тактичної групи «Маріуполь», і під час виконання завдань сили протидесантної оборони показали високий рівень підготовки й вишколу, влучність ведення вогню та злагодженість дій підрозділів різних родів військ і сил та різних силових відомств, що спільно діють у складі ТГр «Маріуполь»», – наголосили в штабі ООС.

Нагадаємо:

  • У лютому малі броньовані артилерійські катери (МБАК) «Кременчук» та «Лубни» ВМСУ спільно з кораблем спеціального забезпечення «Онікс» Морської охорони Державної прикордонної служби України зі складу Об’єднаних сил відпрацювали спільний вихід в море та навчальні артилерійські стрільби.