У Мінветеранів готуються до перереєстрації переселенців – спочатку в місцях їх компактного проживання

Новини
Заступник міністра у справах ветеранів, тимчасово окупованих територій і ВПО Руслан Калінін Фото: Facebook Ruslan Kalinin

В Україні йде підготовка до перереєстрації переселенців, яка дозволить дізнатися не тільки їх реальну кількість, але і їх потреби. Для початку процес збору інформації буде протестований в місцях компактного проживання внутрішньо переміщених осіб (ВПО). За даними Єдиної інформаційної бази даних, зараз в Україні взято на облік 1 442 940 переселенців з окупованих територій  Донецької та Луганської областей та АР Крим і Севастополя.

Про це в інтерв’ю порталу «Донецкие новости» повідомив заступник міністра у справах ветеранів, тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб України Руслан Калінін.

«Реєстр ВПО, який є у нас в даний момент, спочатку вело і продовжує вести Міністерство соцполітики. Через відділення Управлінь соціального захисту населення (саме вони займаються наповненням реєстру). Коли ми зіткнулися з необхідністю вирішення ряду завдань (наприклад, скільки саме переселенців потребують житла), то зрозуміли: щоб отримати об’єктивну інформацію, обов’язково потрібна загальна картина по всіх ВПО. І було б добре, якби в реєстрі ВПО була графа про те, чи потребує переселенець житло і яке саме. Але оскільки реєстр формували в 2014-2015 роках, там є лише частина необхідної інформації. І щоб отримати її в повному обсязі, як варіант, розглядається перереєстрація ВПО», – сказав Калінін.

За його словами, в результаті перереєстрації буде отримана інформація «не тільки про те, чи потребує цей переселенець житло (і яке, чи готовий, наприклад, користуватися кредитними програмами), а й дані про працевлаштування, про необхідність медичної, психологічної допомоги».

Калінін додав, що зараз Мінветеранів на базі місць компактного проживання (МКП) ВПЛ створює «міні-модель збору інформації, яка потрібна, щоб більш якісно працювати з переселенцями».

Зокрема, в МКП (гуртожитках, пансіонатах, усі місця, куди з 2014 рік селили переселенців) буде проведено анкетування.

«Уже підготували великий опитувальник. Там є питання, які стосуються житла (чи готові люди переїхати, взяти кредит, лізинг), працевлаштування (чи потрібна, наприклад, перекваліфікація), медичної, психологічної допомоги. Таким чином, ми отримаємо своєрідний профайл на кожну сім’ю», – зазначив заступник міністра.

За інформацією Мінсоцполітики, станом на 24 лютого 2020 року, за даними Єдиної інформаційної бази даних про внутрішньо переміщених осіб, в Україні взято на облік 1 442 940 переселенців з тимчасово окупованих територій Донецької та Луганської областей та АР Крим.

Нагадаємо:

  • В січні 2020 року Руслан Калінін повідомив, що в Україні планується провести перереєстрацію переселенців, яка допоможе не тільки дізнатися реальну кількість внутрішньо переміщених осіб (ВПО), але і визначити, хто з них має потребу в житлі і в якому саме. Це спростить розробку програм їх державної підтримки.