Перереєстрація переселенців визначить їхню потребу в житлі – Мінветеранів

Новини
Заступник міністра у справах ветеранів, тимчасово окупованих територій і ВПО Руслан Калінін Фото: Facebook Ruslan Kalinin

В Україні планується провести перереєстрацію переселенців, яка допоможе не тільки дізнатися реальну кількість внутрішньо переміщених осіб (ВПО), але і визначити, хто з них має потребу в житлі і в якому саме. Це спростить розробку програм їх державної підтримки.

Про це повідомив заступник міністра у справах ветеранів, тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб України Руслан Калінін, передає портал «Донецкие новости».

«Раніше, в 2014 році, приходили переселенці і давали дуже мало інформації про себе. Зараз, коли вони прийдуть, буде велика анкета, де вони будуть писати – «потребую житла – тимчасово або постійно», або – «хочу взяти кредит на пільгових умовах», «потребую роботи», якої саме роботи», – пояснив Калінін.

Він також зазначив, що це дозволить розробити кращі програми забезпечення житлом, перекваліфікації та працевлаштування ВПЛ.

Згідно з інформацією міністерства соціальної політики, станом на 8 січня, за даними Єдиної інформаційної бази даних про внутрішньо переміщених осіб, в Україні взято на облік 1 433 454 переселенці з тимчасово окупованих територій Донецької та Луганської областей та АР Крим.

Нагадаємо:

  • З 3 по 5 грудня 2019 року тривав прийом заяв про намір отримати пільговий кредит на придбання житла від громадян – учасників АТО/ООС та внутрішньо переміщених осіб.
  • У міністерствы у справах ветеранів, тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України пояснили, що короткі терміни подачі заяв на отримання пільгового іпотечного кредиту для учасників АТО/ООС та ВПО зумовлені кінцем бюджетного року. Фінансування на проект було виділено у рамках експерименту, який має довести ефективність іпотечного кредитування в Україні.
  • В оголошені терміни переселенці і учасники АТО/ООС подали понад 10 тисяч заяв для отримання пільгових кредитів на житло на вигідних умовах: 20 років під 3%. Тепер тим, хто опинився на початку черги, потрібно якомога швидше зібрати документи. Програма може бути продовжена, а нові кандидати будуть додані в кінець черги.
  • Як діє програма кредитування і як розподіляють гроші на житло, читайте в матеріалі Центру журналістських розслідувань «Житло під три відсотки: учасники АТО і переселенці стають в черги».