Зеленському пропонують трьох кандидатів на пост міністра оборони – ZN.UA

Новини

Оточення президента Володимира Зеленського пропонує йому трьох кандидатів на пост міністра оборони замість Олексія Загороднюка, якого можуть відправити у відставку.

Джерела виданняZN.UA повідомляють, що керівник Офісу президента Андрій Єрмак наполягає на кандидатурі Андрія Тарана, генерал-лейтенанта Збройних сил у відставці. Він був звільнений в запас в 2016 році. У 2015-му Таран був представником України в СЦКК, входив в підгрупу з питань безпеки в Тристоронньої контактній групі в Мінську.

Андрей Таран, фото: censor.net.ua

Глава СБУ Іван Баканов і глава комітету з питань національної безпеки і оборони у Верховній Раді восьмого скликання Сергій Пашинський (знаходиться під домашнім арештом – ред.), За даними ZN.UA, лобіюють призначення Андрея Сенченка.

Сенченко – народний депутат трьох скликань. Лідер правозахисного громадського руху «Сила права». Був керівником Кримської республіканської організації «Батьківщини», очолював Військовий кабінет Юлії Тимошенко під час президентських виборів-2019. Перед парламентськими виборами покинув партію.

Лидер общественного движения «Сила права» Андрей Сенченко Фото: investigator.org.ua

Секретар РНБО Олексій Данилов пропонує Зеленському кандидатуруМіхаила Коваля. Генерал-полковник Коваль нетривалий час очолював військове відомство: він був в.о. міністра оборони в уряді Арсенія Яценюка з 23 березня по 3 липня 2014 року.

Михатл Коваль, фото: liga.net

Крім того, за даними ZN.UA, в уряді може з’явитися нова посада – силового віце-прем’єра. Її може зайняти Арсен Аваков, зберігши при цьому пост глави МВС.

Згідно з Конституцією, міністра оборони, як і міністра закордонних справ, призначає президент. Однак відправити їх у відставку може тільки Верховна Рада.

  • Спікер Дмитро Разумков на вимогу президента Володимира Зеленського призначив на 4 березня позачергове засідання Верховної Ради.
  • Темою позачергового засідання стануть кадрові зміни в уряді, пишуть ЗМІ. При цьому поки ніяких рішень по кадрам не прийнято, вони будуть обговорюватися і прийматися на засіданні фракції «Слуги народу».
  • Основною робочою версією є відставка прем’єр-міністра Олексія Гончарука.