Україна має спільно з Грузією відстоювати у міжнародних судах морські права, порушені Росією – Устименко

Новини
Богдан Устименко, радник ініціативи «Друзі України» Фундації «США-Україна», експерт з міжнародного морського права Фото: investigator.org.ua

Україна має залучити Грузію до спільної юридичної боротьби у міжнародних судах проти Росії, яка порушує морські права сусідніх країн у Чорному морі. Правові механізми для цього існують.

Про це Богдан Устименко, радник ініціативи «Друзі України» Фундації «США-Україна», експерт з міжнародного морського права, експерший заступник начальника Державної установи «Держгідрографія» заявив у програмі «Питання національної безпеки» (проект Центру журналістських розслідувань, ефір ТРК Чорноморська).

«Я б хотів зазначити, що Росія не просто відібрала якийсь шматок в Грузії, вона відібрала дві третини грузинського моря. Це повністю Абхазьке узбережжя, так звана Абхазька ділянка. Грузія знаходиться з юридичної точки зору, з точки зору міжнародного морського права в такому ж становищі, як і Україна. І я наголошував, наголошую та буду наголошувати на тому, що нам грузинських партнерів треба залучати до цієї боротьби, оскільки ми тоді можемо продемонструвати всьому світові, як Росія грубо порушує морські права сусідніх держав. Це абсолютно необхідно. Ба більше, є правові механізми, які дозволяють почати цю морську юридичну боротьбу проти Російської Федерації, оскільки Росія все далі і далі нахабніє, і нам потрібно її зупинити», – сказав Устименко.

Він також висловив жаль, що на урядовому рівні проблему порушення морських прав України Росією ніхто системно не обговорює.

«Тільки в нашому експертному середовищі була створена «Морська експертна платформа», яку координує Андрій Клименко – дуже поважний експерт (головний редактор порталу Blackseanews – ред.). Крім нього, там є порядка десяти осіб, зокрема і я, і ми намагаємося боротися, інформувати суспільство у тому що відбувається, оскільки люди не знають, що відбувається насправді», – зазначив експерт.

Нагадаємо:

  • У серпні 2019 року Держгідрографія України ініціювала створення морського режимного району навколо окупованого Криму, щоб заборонити заходити судам в усі порти півострова, закритих Україною для міжнародного судноплавства.
  • У вересні Держгідрографія закликала президента та Кабінет міністрів ініціювати примусовий переговорний процес з Росією щодо встановлення морського кордону між Україною та РФ.