Про морські кордони України, загрози від РФ країнам Чорномор’я та підсумки Age of Ukraine

ВНБ

«Питання національної безпеки» (проект Центру журналістських розслідувань, ефір ТРК Чорноморська), випуск від 3 березня 2020 року.

Центр журналістських розслідувань у цій програмі багато ходитиме довкола Криму – морем, небом, але не буквально, а картами. Їх фахово читатиме гість Богдан УСТИМЕНКО, радник ініціативи «Друзі України» Фундації «США-Україна», експерт з міжнародного морського права, і до кінця 2019 року – перший заступник начальника Державної установи «Держгідрографія» державної служби морського та річкового транспорту України.

Його багато цитують останнім часом. Зокрема, з приводу публікацій та заяв щодо необхідності встановлення морського режимного району довкола Кримського півострова і заборони судозаходів не лише у кримські порти, а і навколо півострова.

На зв’язку телефоном начальник ГУ СБУ в АР Крим і Севастополі Євген НЕТУЖИЛОВ розповість, скільки кримінальних проваджень відкрито та розслідуються за фактами незаконних заходів іноземних суден до закритих Україною портів окупованого Криму.

Великий форум Аge of Crimea (Час Криму) до Дня спротиву російській окупації Криму та Севастополя відбувся 26 лютого у Києві. На ньому звучало багато думок, ідей та пропозицій щодо перезавантаження державної політики деокупації півострова. Враження таке, що усі чудово знають що, як і в якій послідовності треба робити, аби нарешті почати формувати ефективну державну політику. Але є й багато питань без відповіді: як змусити Росію змінити позицію «вопрос по Крыму закрыт» і почати переговори, як внести Крим у міжнародний порядок денний існуючих форматів чи створити новий і як отримати підтримку західних партнерів? Мабуть, відповідь на ці питання знайдеться швидше, якщо Україна нарешті зробить свою домашню роботу щодо Криму.

Про все, що треба було зробити ще вчора, – у розлогому репортажі з форуму Єлизавети СТРІЙ, яка зібрала думки його учасників.