РФ знищила політичні права в Криму – Freedom House

Новини
Фото: РИА Новости, Александр Полегенько

Російська влада повністю знищила політичні права, повністю унеможливила опозиційну політичну діяльність та переслідує будь-які прояви інакодумства на території окупованого Криму.

Про це йдеться у щорічному звіті «Свобода у світі 2020», повідомляє Freedom House.

За даними звіту, рейтинг свободи у Крим встановлено на рівні «8» зі 100 можливих. Серед усіх оцінених країн та територій окупований півострів опинився на 12 місці з кінця.

Окрім того Крим опинився у трійці країн та територій з найгіршим показником політичних прав.

«Цьому, зокрема, посприяли організовані Росією утиски українською та кримськотатарської спільнот задля штучної зміни етнічного складу населення Криму на користь росіян».

У звіті наголошується на повній відсутності верховенства права та недотриманні громадянських свобод, обмеженнях свободи медіа, арештах за дописи у соцмережах та тотальному контролі політичного життя з боку сепаратистів та Росії.

Також звіт містить окремий розділ про непідконтрольний українському уряду Східний Донбас, який отримав рейтинг 5/100 та посів місце в останній десятці країн та територій світу за рівнем прав та свобод.

На рейтинг свободи окупованому Донбасі негативно вплинули утиски української мови та ідентичності в цілому.

  • Міжнародна правозахисна неурядова організація Freedom House в щорічному звіті Freedom in the World 2019 внесла окупований Росією Крим у список місць без свободи. Його оцінка становить 8 балів зі 100.