Чубаров розкритикував українську владу за її ставлення до окупованого Криму

Новини
Рефат Чубаров, голова Меджлісу кримськотатарського народу Фото: investigator.org.ua

Риторика нинішньої української влади щодо окупованого Криму сильно змінилася. Бажання світу без повноти правди – величезна загроза, перш за все, для політиків, які цю ідею просувають.

Про це в інтерв’ю українській службі «Голос Америки» заявив голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров.

«Риторика сильно змінилася. Влада продовжує говорити, що Крим – це українська територія, яку ми повернемо, але не говорить про те, хто винен в тому, що ця територія окупована. Не говорить про Росію як факторі всіх цих подій. Більш того, треба розуміти і знати, що всі ті, хто говорять про важливість миру (абсолютно справедлива теза), але не пояснюють, що такий мир принесе потім набагато більше нещасть, будуть за це відповідати. Як тільки такий план буде реалізований, і Росія почне знищувати все українське, люди прийдуть і схоплять за горло не ворога, а того, хто країну до цього призвів. Потрібно не тільки говорити правду, а говорити її до кінця. І я зараз маю на увазі в тому числі всі міжнародні організації. Робити це, не шукаючи шляхів кардинального тиску на Росію, щоб змусити її повернутися в межі міжнародного права – напівробота. І вона в перспективі може принести загрозу вже іншим країнам», – підкреслив Чубаров.

Скандальна заява новообраного прем’єр-міністра Дениса Шмигаля про можливість подачі води по Північно-Кримському каналу в тимчасово окупований Крим, озвучена ним на тлі посилювання в Криму репресій і переслідування кримських татар і етнічних українців з боку російських окупантів, по суті, стало підлим ударом в спину тих, хто не змирився з окупацією Криму і залишаються вірними Українській державі.

  • В ефірі програми «Право на владу» Шмигаль висловив думку, що воду в окупований Крим треба подавати, бо там живуть українці. «Питання подання води в окупований Крим — це не питання торгівлі з окупантом, це не питання якогось бізнесу, це питання гуманітарної відповідальності перед людьми, які живуть в Криму. Неподача туди води призведе до гуманітарної катастрофи… Там живуть українці, ми не перекриємо воду для українців», – сказав Шмигаль.
  • Україна не може подавати воду в окупований Крим до повернення його до складу України, пізніше написав Шмигаль в соцмережі.
  • Під час Години запитань до уряду прем’єр-міністр України Денис Шмигаль заявив: «Я вчора дуже чітко висловлювався щодо поставок води в Крим, український Крим. Ми не постачатимемо воду для промислових і військових об’єктів! І на цьому ми ставимо крапку. Ми будемо поставляти за необхідності або гуманітарної загрози українцям воду для господарських потреб, для пиття, хоч цистернами, хоч каністрами, хоч бутлями. Ми маємо це забезпечити. Це наш обов’язок перед нашими українцями. Це важливо. Я вчора про це сказав. Ми не говоримо про відновлення промислових поставок води. Ми говоримо про наш обов’язок перед українцями в Криму. Прохання не політизувати такі речі, не порушувати і не маніпулювати такими речами», – сказав Шмигаль.