ТКГ у Мінську визнає суб’єктність ОРДЛО – ZN.UA публікує документи

Новини
Андрій Єрмак, керівник Офісу президента України Фото: газета "День"

ZN.UA опублікувало прийнятий Мінською Тристоронньою контактною  групою документ, за яким “Окремі райони Донецької та Луганської областей” набувають суб’єктності у переговорах, а їхній статус прирівнюється до статусу України. 

Тристороння Контактна група на переговорах у Мінську узгодила рішення про створення в межах політичної підгрупи “Консультаційної Ради”, до якої входять по десять представників ОРДЛО та України, А за участі представників ОБСЄ, РФ, Німеччини та Франції – по одному від кожної країни та організації. Таким чином Росія стає гарнтом-спостерігачем “мирного процесу”, на рівні з Францією та Німеччиною. 

Копію документу передало ZN.UA джерело в контактній групі.

minsk3.docx

Як видно з тексту проекту рішення, критерії та порядок призначення членів Ради визначаються Україною, ОРДЛО, РФ, ФРН, Францією та ОБСЄ самостійно.

Затвердження узгодженого рішення заплановано на 25 березня 2020 року. 

«Основним завданням Ради є здійснення діалогу, консультацій та вироблення пропозицій щодо проектів політичних і правових рішень щодо врегулювання конфлікту у відповідності з Комплексами заходів, в тому числі щодо проведення виборів в окремих районах Донецької і Луганської областей України», – сказано в рішенні ТКГ.

За словами оглядачки ZN.UA Тетяни Силіної, в межах “Консультаційної ради” Україна і ОРДЛО опиняються у стані прямих двосторонніх переговорів, що досі було для Києва неприйнятно:  «Перше, що кидається в очі в проекті цього документа, це те, що т. зв. Консультативної ради за стіл переговорів або, пардон, «консультацій», на рівних правах і в рівному статусі саджають представників офіційної України та самопроголошених «ДНР» і «ЛНР». Це те, від чого Київ категорично відмовлявся всі шість років. І це та помилка, вчинена в свій час Кишиневом у врегулюванні придністровського конфлікту, яку експерти настійно закликали Київ не повторювати».

Також Силіна відзначає, що за рішенням ТКГ РФ набуває статуса посередника, а не учасника конфлікту на Донбасі, і західних учасників ТКГ це влаштовує: 

«Можна припустити, що наші західні партнери не стануть заперечувати проти такого формату, тому що вони давно давали зрозуміти, що приймуть будь-яке рішення, підтримане Києвом і Москвою: мовляв, «головне, щоб ви домовилися між собою». Також неодноразово доводилося чути, зокрема, від французької сторони, що Києву так чи інакше необхідно розмовляти з представниками ОРДЛО, і «краще говорити, ніж не говорити».

Крім того, Силіна зауважує, що рішення ТКГ містить формулювання про «необхідність всеосяжного політичного врегулювання конфлікту», але там відсутня згадка про необхідність негайного припинення вогню, стійкого режиму тиші і забезпечення всіх умов безпеки, необхідних для політичного процесу.

“Не миттям так катанням Москва пропихає реалізацію політичних пунктів «Мінська», раніше порушуючи всі пункти, що стосуються безпеки. Схоже, в нинішній переговорній команді з Банкової вона знайшла благодатних слухачів і реалізаторів своїх ідей, які, можливо, розраховують на те, що в умовах хайпи навколо наростання небезпеки епідемії коронавіруса «мінська зрада» пройде непоміченою», – пише Силіна.

Нагадаємо: 

  • Президент України Володимир Зеленський заявив в інтерв’ю виданню The Guardian, що сподівається досягти миру на Донбасі шляхом переговорів з главою РФ Володимиром Путіним протягом року.