Україна в ніч на 29 березня перейде на літній час

Новини

Україна 29 березня о 3:00 за київським часом перейде на літній час переведенням годинникової стрілки на 1 годину вперед.

Про це повідомляє Департамент технічного регулювання та метрології Міністерства розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства України.

«Повідомляємо, що відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 13 травня 1996 року №509 «Про порядок обчислення часу на території України» на території України 29 березня 2020 року о 3 (третій) годині за київським часом запроваджується літній час переведенням годинникової стрілки на 1 (одну) годину вперед», – відзначили в Департаменті.

Згідно з документом, з урахуванням порядку обчислення часу, що діє в країнах Європи з 1996 року, уряд постановив ввести на території України такий порядок обчислення часу: час другого часового поясу (київський час) з переведенням щорічно годинникової стрілки в останню неділю березня о 3:00 на 1 годину вперед і в останню неділю жовтня о 4:00 на 1 годину назад.

Літній час використовується в майже 70 країнах світу, в тому числі практично в усіх країнах Європи за винятком Ісландії, Росії та Білорусі.

Нагадаємо:

  • Євросоюз вирішив скасувати переведення годинників на літній і зимовий час після проведення найбільшого в історії ЄС опитування, в ході якого 84% жителів Євросоюзу виступили за скасування переведення годинників. Всього в онлайн-опитуванні взяли участь близько 4,6 мільйона чоловік.
  • 12 вересня 2018 року Європейська комісія запропонувала країнам-членам Євросоюзу році назавжди відмовитися від переходу на літній і зимовий час в 2019 році, представивши план відмови ЄС від сезонного переведення годинників. Однак потім було вирішено відкласти скасування переведення годинників до 2021 року.
  • Європейський Союз може відкласти підтримане у березні 2019 року Європарламентом рішення скасувати переведення годинників у 2021 році. Багато держав ЄС ще не визначилися з позицією в цьому питанні.