Україна опівночі 27 березня закриває кордон та припиняє пасажирське сполучення

Новини
Фото: dpsu.gov.ua

Україна для протидії розповсюдженню коронавірусу опівночі з 27 на 28 березня закриває свій кордон та припиняє регулярне пасажирське сполучення з іншими країнами.

Про це попередив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба у відеозверненні до українців за кордоном, опублікованому на сторінці МЗС у Facebook.

«Майже весь світ закрив кордони. Україна також повністю припиняє регулярне пасажирське сполучення опівночі з 27 на 28 березня. Наразі залишиться можливість перетнути кордон лише пішки, або на авто. Але МЗС в жодному разі не припиняє надавати вам допомогу», – сказав Кулеба.

Він зазначив, що міністерство знає про всіх українців, які застрягли в різних куточках світу, та буде надавати їм допомогу.

«Я хочу сказати вам одне: МЗС вас не залишає! Ми шукаємо можливості повернути вас і після того, як буде закрито регулярне пасажирське сполучення. Для тих, хто застряг за кордоном в цей час, ми будемо надавати максимальну допомогу. І сьогодні я доручив усім закордонним дипломатичним установам України розгорнути програму «Захист». Це захист вас в тих надскладних умовах, в яких ви опинилися», – наголосив Кулеба.

Він також закликав українців за кордоном відвідувати офіційний сайт МЗС, сторінки у соціальних мережах, для того, щоб дізнатися деталі і зміст цієї програми.

«Запевняю вас, що ми надаватимемо вам максимальне сприяння в межах наших можливостей. Кордон у жодному разі не закривається на замок. Можна буде повертатися до України автомобілем і пішки (ДПСУ та місцева влада будуть допомагати переїхати кордон). Ми також опрацьовуємо можливість, коли Міністерство охорони здоров’я матиме достатньо можливостей для здійснення контролю тих, хто прибуває до України та забезпечення їхньої обсервації, аби ви мали змогу повернутися до України з найвіддаленіших куточків світу», – додав міністр.

Також МЗС опублікувало на своєму сайті відповіді на питання про нові правила перетину кордону з 28 березня.

26 березня про закриття державного кордону та припинення всіх пасажирських перевезень з інших країн повідомив президент України Володимир Зеленський у зверненні до українців щодо продовження боротьби з коронавірусом в країні. Він зазначив, що після його заклику до громадян два тижня тому терміново повернутись до України, значна частина українців це зробили.

«Ми вже не маємо часу чекати. Ми опинились перед важким вибором між громадянами, які ще за кордоном, та безпекою сорока мільйонів громадян всередині країни. Наш обов’язок як держави – піклуватися про кожного українця», – сказав Зеленський.

Він додав, що про тих, хто не зможе повернутись у найближчі два дні, подбають дипломатичні представництва України та українські громади за кордоном. Президент вказав, що тих, хто залишиться за кордоном після цього, Україна поступово повертатиме додому, але з урахуванням епідемічної ситуації у місці їх перебування, а також – рівня забезпечення необхідними засобами та готовності української медичної системи до їх обов’язкової ізоляції після повернення.

Нагадаємо:

  • 13 березня президент України Володимир Зеленський закликав українців, які перебувають за кордоном, протягом трьох діб повернутися додому. Для протидії поширенню коронавірусу 17 березня Україна закрила регулярне авіасполучення.
  • 16 березня Кабмін обмежив перетинання державного кордону, реалізуючи рішення РНБО щодо невідкладних заходів для запобіганню поширення коронавірусу COVID-19 в Україні. Опівночі 16 березня в Україну припинили пускати іноземців та закрили близько сотні пунктів пропуску.