Кабмін тимчасово обмежив перетин держкордону для запобігання поширенню коронавірусу в Україні

Новини
Фото: dpsu.gov.ua

Кабінет Міністрів з 16 березня обмежує перетинання державного кордону, реалізуючи рішення Ради національної безпеки і оборони щодо невідкладних заходів для запобіганню поширення коронавірусу COVID-19 в Україні.

Відповідне рішення було схвалене 14 березня на позачерговому засіданні Уряду, повідомляє Держприкордонслужба України.

Згідно з Розпорядженням КМУ №287-р, з 00:00 17 березня до 3 квітня тимчасово закриваються пункти пропуску (пункти контролю) через державний кордон для міжнародних пасажирських перевезень. Виключення становить здійснення перевезень осіб з метою забезпечення захисту національних інтересів або у зв’язку з виконанням міжнародних зобов’язань, а також представників дипломатичних установ та гуманітарних місій.

Також з 00:00 16 березня до 3 квітня тимчасово забороняється перетин державного кордону на в’їзд в Україну для іноземців та осіб без громадянства. Обмеження не стосується тих, що мають право на постійне або тимчасове проживання в Україні, є подружжям або дітьми громадян України, працівників іноземних дипломатичних представництв та консульських установ, акредитованих в Україні, представництв офіційних міжнародних місій, організацій, акредитованих в Україні, та членів їх сімей; водіїв та обслуговуючого персоналу вантажних транспортних засобів, членів екіпажів. В’їзд в Україну інших категорій іноземців та осіб без громадянства здійснюється за погодженням з Міністерством закордонних справ.

До 3 квітня міністерство охорони здоров’я разом з Адміністрацією Державної прикордонної служби мають внести в установленому порядку на розгляд Кабміну пропозиції щодо необхідності продовження тимчасового обмеження перетинання державного кордону. Рішення прийматиметься у відповідності до наявної ситуації.

Крім того, повідомили у Держприкордонслужбі, Кабмін прийняв рішення про тимчасове закриття деяких пунктів пропуску через державний кордон та пунктів контролю і припинення в них пішохідного сполучення.

Зокрема, відповідно до Розпорядження КМУ №288-р від 13.03.2020 з усієї кількості пунктів пропуску та пунктів контролю тимчасово буде закрито 94.

Крім того, у 49 пунктах пропуску, що залишаються функціонувати, тимчасово припиняється пішохідне сполучення.

З огляду на можливе збільшення пасажиро-транспортного потоку в пунктах пропуску, що продовжують роботу, Держприкордонслужба посилить зміни прикордонних нарядів та здійснить перерозподіл наявних ресурсів, технічних засобів та засобів захисту. Одночасно буде передбачене посилення пунктів пропуску, в яких припиняється рух – з огляду на всі можливі супутні ризики.

Як повідомлялось, 13 березня президент України Володимир Зеленський закликав українців, які перебувають за кордоном, протягом трьох діб повернутися додому. Для протидії поширенню коронавірусу 17 березня Україна закриває регулярне авіасполучення.

Нагадаємо:

  • На початку березня в Україні зафіксований перший випадок захворювання коронавірусом. Він діагностований у жителя Чернівців, який повернувся з відпочинку в Італії. Чоловік відчув нездужання 28 лютого, зараження підтвердили в Міністерстві охорони здоров’я 2 березня.
  • 11 березня Кабмін України затвердив низку заходів, які необхідно вжити через загрозу епідемії коронавірусної інфекції і для недопущення поширення COVID-19 в країні. Зокрема пропонується на три тижні обмежити проведення масових заходів та ввести карантин у навчальних закладах.
  • Генеральний директор Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) Тедрос Гебрейесус заявив, що ситуацію з поширенням коронавірусу COVID-19 в світі можна оцінити як пандемію.
  • На 12 березня Україні було зафіксовано три підтверджені випадки захворювання коронавірусом COVID-19. Крім раніше виявленого чоловіка у Чернівцях, коронавірус діагностований у жінки з Житомирської області та чоловіка з Чернівецької області.
  • 13 березня в Україні зафіксована перша смерть від коронавірусної інфекції COVID-2019. Померла 71-річна мешканка Житомирської області, яка 12 березня була госпіталізована із зафіксованим лабораторно підтвердженим випадком COVID-19.