Арешт 21 тисячі респіраторних масок для Ізраїлю у Херсоні: сільгосппідприємство стверджує, що заборону не порушувало

Новини

Спроба експортувати майже 21 тисячу респіраторних масок компанії 3М до Ізраїлю була зупинена херсонськими поліцейськими, вантаж вартістю в мільйон гривень був арештований. Адвокат компанії заявив, що порушень немає, оскільки респіратори рівня захисту FFP1 вивозити з України не заборонено.

Про це повідомляє Бюро судової інформації з посиланням на ухвалу Херсонського міського суду та адвоката компанії Данила Дробікова.

Слідчий Корабельного відділу поліції Херсонської області звернувся до суду з клопотанням про арешт 20 970 респіраторних масок із позначенням «3m VFlex Tm 9161E EN149:2001 FFP1NRD», що перебували у власності ТОВ «СП «Агент-Експортер».

Слідство вважає, що керівництво компанії протизаконно намагалося експортувати маски до Ізраїлю: порушуючи постанову КМУ № 214 від 11.03.2020, було задекларовано на експорт медичні маски, «класифікація яких вказано в постанові як заборонені до експорту». Маски були вилучені в аеропорту Херсона.

Адвокат Данило Дробіков заперечував проти арешту вантажу, вважаючи його необґрунтованим. Однак суд таки арештував респіратори. Кримінальне провадження кваліфіковано як замах на злочин у вигляді зловживання повноваженнями службовою особою юридичної особи приватного права.

Пресслужба прокуратури Херсонської області в повідомила, що загальна вартість арештованих масок складає понад мільйон гривень.

Адвокат Данило Дробіков подав апеляційну скаргу на арешт. Незабаром її буде розглядати Херсонський апеляційний суд.

«Позиція компанії в тому, що безпідставно працівники поліції втрутилися в господарську діяльність. Витребувано товари. І жодної взагалі інформації щодо віднесення їх до медичних виробів немає. Це не медичні маски, не медичні вироби. Це товари промислового призначення. Ми надали повний пакет документів на підтвердження», — сказав Дробіков у телефонній розмові із кореспондентом БСІ.

Адвокат говорить, що ТОВ «СП «Агент-Експортер» не заперечує проти проведення експертизи, але вона наразі не призначена слідчими.

«Вироби мають сертифікати, які відносять їх до масок протиаерозольних. Їх використовують, наприклад, на підприємствах. Клапан, який міститься в цих масках, він не дозволяє запобігти розповсюдженню інфекції», — говорить адвокат.

У назві арештованих масок у матеріалах суду згадується їх класифікація: FFP1. Виглядають вони так:

Фото: prom.ua

У постанові Кабміну від 11 березня 2020 року, яким вносився додатковий перелік «Про затвердження переліків товарів, експорт та імпорт яких підлягає ліцензуванню, та квот на 2020 рік» вказано, що експортувати заборонено респіраторні маски, не нижче рівня захисту FFP2.

За даними реєстру юридичних осіб, ТОВ «СП «Агент-Експортер» заснувала та керує мешканка Херсону Євгенія Коротиш. Журналісти БСІ знайшли декларацію за 2017 рік Євгена Коротиша, помічника патронатної служби Херсонської обласної державної адміністрації. За даними реєстру, у 2016 році він також отримував заробітну плату в ТОВ СП «Агент-Експортер». У 2018 році була остання подана ним декларація. Щорічної за наступні роки або декларації перед звільненням чи після звільнення в базі НАЗК відсутні.