США купили у РФ апарати ШВЛ, які вироблені компанією під американськими санкціями

Новини

Апарати штучної вентиляції легенів (ШВЛ), які доставлені напередодні військовим бортом з Росії в Нью-Йорк, були вироблені підприємством, що входить в «Концерн Радіоелектронні технології» (КРЕТ), який в свою чергу з літа 2014 року перебуває під американськими санкціями.

На це звернув увагу дослідник з Королівського коледжу Лондона Роберт Лі, повідомляє Новая газета.

З цієї причини адміністрація президента США могла порушити власні санкції, допустив в розмові з РБК радник санкцій управління Мінфіну США. Управління повинно було випустити внутрішню спеціальну ліцензію на угоду, пов’язану з підсанкційною особою, однак чи було це зроблено, поки не повідомлялося.

Хоча в Кремлі називали відправку вантажів «допомогою гуманітарного характеру», в МЗС згодом уточнювали, що США оплатили половину їх вартості. Другу половину сплатив Російський фонд прямих інвестицій, який також знаходиться під санкціями, але вже секторальними – поставки від їх імені в США не заборонені (такі ввели щодо всіх «дочок» ЗЕБа в 2015 році).

Джерело РБК в «Ростех», куди в свою чергу входить КРЕТ, припустило, що ні США, ні РФПИ не купували медичне обладнання безпосередньо: в день підприємство виробляє тільки близько 10 апаратів ШВЛ, і таку партію не змогли б екстрено провести. У КРЕТ в свою чергу заявили РБК, що постачають апарати тільки державі. Ймовірно, їх купили у дилерів зі складів, проте раніше The Moscow Times повідомляло про великі черги на апарати у всіх російських оптовиків.

  • Як повідомлялось, санкції щодо РФ через анексію Криму з боку США і ЄС були введені в грудні 2014 року.
  • 25 лютого 2020 року президент Сполучених Штатів Дональд Трамп продовжив ще на рік пакет санкцій, введених США в 2014 році проти Росії за незаконну окупацію і анексію Криму.