Глава ПЦУ Епіфаній закликав вірян залишатися вдома на Великодні свята

Новини
Предстоятель ПЦУ, Митрополит Київський і всієї України Епіфаній Фото: Андрей Гудзенко/LIGA.net

Предстоятель Православної церкви України (ПЦУ) митрополит Київський і всієї України Епіфаній закликав українців залишатися вдома на Великодні свята, аби не наражатись на небезпеку зараження коронавірусом та дотримуватись карантину.

Про це глава ПЦУ заявив у відеозверненні, опублікованому на його сторінці у Facebook.

Він вказав, що через пандемію коронавірусу віруючим необхідно подбати про оточуючих і залишитися вдома на Великодні свята.

«Один з найвідповідальніших способів нашої допомоги зараз – це залишатися вдома, в самообмеженні через велику турботу про своїх ближніх», – сказав Епифаній.

Предстоятель ПЦУ також зазначив, що через карантинні обмеження в Україні православні віруючі не зможуть зібратися на богослужіння у Вербну неділю, однак «священнослужителі Православної церкви України будуть в молитві поруч з кожним».

Як повідомлялось, Синод Православної церкви України (ПЦУ) затвердив формат святкування Великодня та проведення святкових служб в умовах карантину. Щоб не створювати умов для поширення коронавірусу, цього року ПЦУ відмовилася від спільного освячення великодніх страв у храмах, а поминальні служби на кладовищах перенесла на 6 червня.

Нагадаємо:

  • 12 березня, після оголошення всеукраїнського карантину, Православна церква України рекомендувала вірним не цілувати ікони й хрести в храмах, замінивши поцілунки поклонами. Священиків зобов’язали використовувати одноразовий посуд під час причастя, а також організувати дезінфекцію храмів.
  • 24 березня Священний Синод ПЦУ дозволив священикам проводити служби без парафіян і закликав віруючих брати участь у церковній службі дистанційно за допомогою засобів зв’язку.
  • З 27 березня і до завершення карантину по п’ятницях, суботах і неділях телеканали Суспільного мовлення транслюють богослужіння та обрядові заходи головних церков і релігійних організацій України.