Верховна Рада ухвалила зміни до бюджету на 2020 рік через коронавірус

Новини

Верховна Рада України ухвалила закон про зміни до державного бюджету на 2020 рік, пов’язані зі створенням фонду протидії коронавірусу.

За відповідний законопроєкт проголосувало 249 депутатів.

Законопроєктом передбачається, що державні доходи на 2020 рік зменшаться на 119,74 мільярда гривень — це 11% всіх доходів, які раніше очікували отримати як у вигляді податків, так і у якості прибутків держкомпаній.

Дефіцит бюджету пропонують збільшити у понад 3 рази — з 96,27 мільярда гривень до 298,4 мільярда гривень.

Видатки бюджету зростуть на 82,39 мільярда гривень, з яких 64,67 мільярда гривень складе спеціальний фонд протидії коронавірусу. Разом з цим, левова частина державних видатків у бюджеті скоротиться.

Дефіцит держбюджету збільшується в три рази – з 100 млрд до 300 млрд.

Збільшується фінансування Пенсійного фонду на 30 млрд і Національної служби здоров’я – на 15.7 млрд. Урізані субсидії населенню на 8 млрд, програми для місцевої влади, освіти, культури, спорту і т.д.

Також на 2 млрд гривень законом збільшено доходи загального фонду держбюджету, тобто гроші, які перераховує Нацбанк України. 

На витрати судової адміністрації вирішили виділити на 1,08 млрд гривень більше. Також, відповідно до закону, частково відновлять витрати на фонд регіонального розвитку в сумі 4,9 млрд доларів – в галузі освіти, науки, культури, спорту і охорони здоров’я.

Законом також передбачено виділення коштів для допомоги членам сімей медиків, які померли від коронавируса. У той же час скорочені виплати членам виконавчих органів, наглядових рад, народним депутатам, суддям, прокурорам і т.д.

Відповідно до закону, дотацію аграріям відновили в розмірі 4 млрд гривень.

Нагадаємо:

  • Було кілька варіантів правок до державного бюджету. У зв’язку з попередніми правками, з урахуванням їх видаткової і дохідної частини, уряд розраховує при виконанні держбюджету на значну фінансову підтримку від МВФ та інших донорів.