ГУР: «Арешт українських диверсантів» у Криму – провокаційна відповідь ФСБ на затримання генерал-майора СБУ Шайтанова

Новини

У Головному управлінні розвідки Міноборони не коментуватимуть інформацію, поширену спецслужбами РФ про затримання в окупованому Криму громадянина України за «шпигунство».

Про це Укрінформу заявив представник Головного управління розвідки Міноборони України Андрій Черняк.

«Головне управління розвідки не коментуватиме цю інформацію, водночас вважаємо, що це провокативна, сфабрикована відповідь ФСБ на вчорашнє затримання Службою безпеки України російського шпигуна», – заявив Черняк.

У той же час, в Представництві Президента України в АРК заявили, що РФ повинна припинити порушення прав громадян в окупованому Криму.

«Російська окупаційна влада вчергове вирішила вдатись до незаконного переслідування громадян на тимчасово окупованій території Криму та до провокацій, спрямованих на дискредитацію України в очах світової спільноти».

У Представництві президента вважають, що Росія має припинити порушення прав людини в окупованому Криму, зокрема незаконне переслідування громадян, та невідкладно звільнити усіх незаконно утримуваних українців, забезпечити повне дотримання зобов’язань РФ як держави-окупанта відповідно до міжнародного права.

Там висловили впевненість, що таким діям посадових осіб РФ та підконтрольних РФ представників окупаційної влади буде надано оцінку правоохоронними органами України.

Нагадаємо:

  • 14 квітня контррозвідка затримала генерал-майора СБУ Валерія Шайтанова, який, за версією слідства, працював на ФСБ РФ, з підозрою у державній зраді та вчиненні терористичних актів. Зокрема, за завданням російських спецслужб він планував вбивство відомого добровольця Адама Осмаєва.
  • Шевченківський районний суд Києва обрав запобіжний захід для викритого контррозвідкою СБУ агента ФСБ Шайтанова – утримання під вартою строком 60 діб.
  • 15 квітня російські ЗМІ повідомили про нібито затримання у Криму співробітниками ФСБ Росії громадянина України за обвинувачення у «шпигунстві та спробі організації теракту».