Інформація окупантів про коронавірус в Криму не відповідає дійсності – КПГ

Новини
Фото: crimeahrg.org

Офіційна інформація щодо захворюваності коронавірусною інфекцією в окупованому Криму, яку надають представники «влади» півострова, не відповідає дійсності. Дані по кількості тих, що заразилися COVID-19 в Криму значно занижені, медикам дають вказівки не повідомляти про всі випадки підозри на коронавірус.

Про це повідомляє Кримська правозахисна група (КПГ) за результатами четвертого моніторингу ситуації з реагування окупаційними «владою» півострова на пандемію COVID-19 в Криму (13-19 квітня 2020 року).

«Інформація, отримана в ході моніторингу, свідчить про те, що офіційні цифри де-факто влади Криму занижені, а в деяких медичних установах негласно дають роз’яснення керівництву не повідомляти про всі випадки підозри на COVID-19. Таким чином, офіційні цифри про кількість випадків зараження COVID-19 не відповідають дійсності», – зазначають правозахисники.

Як вказують в КПГ, медичні установи, які переведені на режим обсервації, не можуть забезпечити мінімальних санітарно-гігієнічних умов для проживання пацієнтів і медичних працівників в таких умовах. У багатьох медичних установах навіть у випадках підозри на COVID-19 медичні працівники продовжують роботу без спеціальних засобів захисту.

«В цілому, нинішня система охорони здоров’я Криму не здатна забезпечити необхідних умов для боротьби з поширенням COVID-19 і лікування хворих COVID-19», – заявили правозахисники.

Крім того, підкреслили в КПГ, СІЗО Криму залишається переповненим, створюючи серйозні ризики для спалаху COVID-19 серед однієї з найбільш уразливих груп – ув’язнених і осіб, які перебувають під вартою.

«Відсутність правової визначеності в нових нормах щодо притягнення до відповідальності за порушення обмежень режиму «підвищеної готовності», призводить до довільного тлумачення адміністративних статей і зловживання повноваженнями співробітниками поліції і Росгвардіі, і як наслідок, необгрунтованого обмеження фундаментальних прав і свобод», – додали в Кримській правозахисній групі.

Правозахисники також звернули увагу, що в порушення норм міжнародного гуманітарного права РФ продовжує військові навчання на території окупованого Криму.

Нагадаємо:

  • На 20 квітня, за даними «міністерства охорони здоров’я Криму», на півострові виявлено 45 випадків зараження коронавірусом.
  • На 20 квітня, за інформацією «уряду Севастополя», в місті зафіксовано 18 випадків COVID-19.
  • Так званий «глава Криму» Сергій Аксенов закликав росіян не приїжджати на територію анексованого півострова до закінчення режиму карантинних заходів, введених для запобігання поширенню коронавірусу.