Стратегія деокупації та реінтеграції Криму є прерогативою РНБО – Юсуф Куркчі

Новини
Юсуф Куркчі, заступник міністра з питань ТОТ у 2016-2019 роках Фото: investigator.org.ua

Розробка та ухвалення державної стратегії деокупації АР Крим та Севастополя є прерогативою Ради національної безпеки і оборони, а її рішення  вводяться у дію Указом президента. Стратегія деокупації незаконно анексованих РФ Криму і Севастополя не може бути документом із відкритим доступом. 

Про це заявив  Юсуф Куркчі, ексзаступник міністра з питань тимчасово окупованих територій та ВПО, коментуючи програмі «Питання національної безпеки» плани заново створеного Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окуповних територій щодо  розробки стратегії деокупації та реінтеграції АР Крим та Севастополя. 

Відповідний лист віце-прем’єра і міністра з питань реінтеграції ТОТ України Олексія Резнікова до голови Верховної Ради України Дмитра Разумкова Центр журналістських розслідувань отримав зі своїх джерел у парламенті. Міністр повідомляє, що Мінреінтеграції «в рамках вдосконалення державної політики з деокупації та реінтеграції тимчасово окупованої території Автономної республіки Крим та Севастополя планує створення міжвідомчої робочої групи з питань розробки Державної стратегії деокупації та реінтеграції тимчасово окупованої території Автономної республіки Крим та Севастополя».

Олексій Резніков просить голову Верховної Ради повідомити про це голів фракцій та зацікавлених народних депутатів та, зокрема,  надати кандидатури до складу робочої групи. 

 

Юсуф Куркчі, громадський діяч та перший заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій та ВПО у 2016-2019 роках, до якого, серед інших, ЦЖР звернувся за коментарем щодо такої ініціативи, висловив сумнів щодо компетенції Мінреінтеграції із самостійної розробки державної стратегії деокупації Кримського півострова. 

«Дійсно, дивним виглядає цей лист з тієї простої причини, що він про наміри створити якусь міжвідомчу групу і  що цей лист народився ще до того, як затверджено положення про саме міністерство. Якщо говорити про деокупацію і стратегію реінтеграції, то зрозуміло, що ці питання безпосередньо пов’язані з питаннями національної безпеки. Чи належать ці питання до функціоналу новоствореного міністерства? На мій погляд, визначальним органом в питаннях національної безпеки є Рада національної безпеки і оборони України. Тобто, такі ініціативи повинні розглядатись в РНБО, де забезпечено обмежений доступ. Я впевнений, що подібного роду документи, пов’язані з деокупацію Криму, вже були розроблені РНБО. Тому я не думаю, що ця ініціатива може стати  ефективним інструментом, а скоріше – навпаки», – зазначив у коментарі Центру журналістських розслідувань Юсуф Куркчі.

Він нагадав, що за весь час конфліктів, стороною яких є Російська Федерація, ніхто не чув про подібні публічні документи ні від Грузії – про стратегію деокупацію Південної Осетії і Абхазії, ні від Молдови – про стратегію деокупацію Придністров’я, ні від Азербайджану. Хоча, ймовірно, вони існують, однак це документи із обмеженим доступом. Так само і стратегія деокупації АР Крим та Севастополя та її розробка має бути інформацією із дуже обмеженим доступом. 

«І намір зробити публічним такий документ і запросити до його розробки широке коло фахівців (а у нас сьогодні в питаннях деокупації розбираються усі, як в питаннях футболу і погоди) і політиків здалося дивним. Тому як я погано собі уявляю, що це буде, якщо в цій робочій групі братиме участь, наприклад, народний депутат Вадим Рабінович. А він має право, так як цим листом запрошуються всі «зацікавлені народні депутати». Запрошувати людей, які в порушення законодавства України відвідують територію країни-агресора, зустрічаються з політичним керівництвом РФ, щоб вони брали участь в роботі цієї міжвідомчої групи, означає лише, що будь-яка ідея, яка буде озвучена на засіданні цієї групи, буде відпрацьовуватися спеціальними органами РФ, які протидіятимуть такій роботі. Це буде робитися з метою знизити ефективність, з метою довести, що будь-які ініціативи України в цьому питанні є  безуспішними», – каже Юсуф Куркчі.

Він також зазначив, що повідомлення про наміри щодо створення міжвідомчої робочої групи як ініціативи Мінреінтеграції замало – повинна з’явитися відповідна Постанова Кабінету Міністрів або наказ міністерства, якими буде затверджено склад робочої групи і положення про неї, де будуть розписані цілі, завдання та процедури ухвалення рішень.

Нагадаємо:

  • У січні Рада національної безпеки і оборони України під головуванням президента Володимира Зеленського розглянула проект Стратегії національної безпеки України «Безпека людини – безпека країни». Пріоритетними напрямками політики національної безпеки в проекті Стратегії визначається забезпечення незалежності і державного суверенітету, суспільний розвиток, перш за все – розвиток людського капіталу, захист прав, свобод і законних інтересів громадян України, європейська та євроатлантична інтеграція (створення необхідних умов для набуття повноправного членства в ЄС та НАТО), відновлення територіальної цілісності в межах міжнародно визнаних кордонів України.
  • Реалізація цих пріоритетів буде забезпечуватися шляхом відновлення миру і державного суверенітету на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей, здійснення комплексу міжнародно-правових, політико-дипломатичних, гуманітарних, економічних заходів і заходів безпеки «Крим – це Україна». Також пропонується вжити заходів для зменшення ймовірності ескалації конфлікту з РФ і напруження у двосторонніх відносинах.
  • На «Форумі Єдності» в Маріуполі президент України Володимир Зеленський розповів, як збирається повернути Крим і Донбас і закінчити війну в три етапи.
  • Про те, що в Україні та її керівництва відсутня чітка та узгоджена політика щодо окупованих територій, яскравим індикатором чого є питання постачання води до Криму, читайте в матеріалі Центру журналістських розслідувань «Як «слуги» топлять Зеленського у дніпровській воді».