Німеччина виділить 25,5 млн евро на житло для переселенців з Донбасу і Криму

Новини
Фото: Facebook MFA of Ukraine

Кабінет міністрів України 22 квітня схвалив угоду із урядом Німеччини щодо співробітництва в рамках реалізації проекту «Житлові приміщення для внутрішньо переміщених осіб», за якою ФРН надасть 25,5 млн євро на будівництво житла для вимушених переселенців з окупованих Донбасу і Криму.

Про це повідомляє міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України.

Згідно з Угодою, на реалізацію проекту «Житлові приміщення для внутрішньо переміщених осіб» передбачено направити 25,5 млн євро. Мета проекту – забезпечення житловими приміщеннями громадян України, які були вимушені покинути свої домівки через збройну агресію Росії.

«Ми намагаємося робити все, аби в бюджеті України були передбачені кошти на підтримку наших громадян, які вимушені були покинути свої домівки в Донецькій та Луганській областях, в Криму через дії РФ. Незважаючи на «карантинні» скорочення бюджетних видатків по інших міністерствах, за результатами секвестру нам було збережено 20 млн грн для співфінансування на придбання житла для ВПО та 20 млн грн на компенсацію за зруйноване через збройну агресію Російської Федерації житло. Підтримка наших іноземних партнерів, особливо в питаннях, пов’язаних зі збройною агресією Росії, є дуже важливою для нас, ми високо це цінуємо», – наголосив віце-прем‘єр-міністр – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков, якого Кабмін уповноважив підписати Угоду з боку України.

Нагадаємо:

  • У грудні 2019 року тодішній міністр у справах ветеранів, тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб України Оксана Коляда повідомила, що Кабінет міністрів України запускає програму компенсації за зруйноване житло в результаті війни на Донбасі. За її словами, в держбюджеті на 2020 рік вже було закладено на її реалізацію 40,2 млн грн.
  • Переселенка Ніна Панфілова з окупованого Шахтарська Донецької області розчарована рішенням Верховного Суду, який 25 березня частково задовільнив її касаційну скаргу та зобов’язав державу сплатити їй компенсацію у розмірі лише 50 тис грн за квартиру, зруйновану внаслідок російської агресії на Донбасі. У своїй постанові Суд також вказав на відсутність в законодавстві України механізму компенсації за зруйноване або пошкоджене майно.