Правозахисники пропонують низку заходів щодо надання меддопомоги на КПВВ Донбасу для зменшення смертності

Новини
Медпункт неурядової організації на КПВВ «Станиця Луганська» Фото: r2p.org.ua

Правозахисники пропонують вжити низку конкретних заходів щодо надання медичної допомоги на контрольних пункта в’їзду-виїзду (КПВВ) аби зменшити смертність громадян, які перетинають лінію розмежування на Донбасі.

Про це повідомляє Благодійний фонд «Право на захист».

Як вказують правозахисники, потреба у первинній медичній допомозі на КПВВ є стабільно гострою.

Зокрема, протягом 2018 року на КПВВ на сході України карети екстреної медичної допомоги виїздили 559 разів, протягом трьох кварталів 2019 року – 201 раз. При цьому, не обійшлось і без летальних випадків. У 2018 році під час перетину лінії розмежування через КПВВ в результаті обстрілів чи загострень проблем зі здоров’ям загинуло понад 50 осіб. Протягом січня-вересня 2019 року на пунктах перетину з обох сторін лінії розмежування померло 38 людей та ще 6 осіб – до кінця 2019 року. Більшість із цих людей були особами літнього віку. Ці офіційні статистичні дані не включають кількість випадків надання екстреної медичної допомоги силами військових медиків та волонтерів.

«Водночас, лише на одному із п’яти КПВВ вздовж лінії розмежування участь у наданні медичної допомоги цивільному населенню беруть комунальні та державні служби. На решті пунктів ці питання опинилися у зоні відповідальності неурядових та міжнародних організацій, волонтерів. І ця ситуація триває вже понад шість років – з моменту початку збройного конфлікту на сході України», – наголосили у Фонді.

Правозахисники звертають увагу, що системних рішень щодо організації медичних служб для цивільного населення на КПВВ не було узгоджено через низку причин.

Зокрема, первинна структура КПВВ формувалася із максимальним наближенням до форми й вигляду контрольних пунктів на кордоні України, які не передбачають наявності пунктів медичної допомоги. Окрім того, потреби осіб, які перетинають пункти пропуску на кордоні, та осіб, які перетинають КПВВ, є дуже різними. Крім того, реформа первинної ланки медичної допомоги та процеси децентралізації не спроможні задовольнити потребу в первинній медичній допомозі на КПВВ. Разом з тим відсутня альтернатива надання первинної медичної допомоги за державний кошт.

Як вважають у благодійному фонді, для врегулювання питання надання медичної допомоги на КПВВ за рахунок державних коштів та запобіганню смертей у майбутньому необхідно:

– врегулювати статус КПВВ, уніфікувати перелік послуг та сервісів, які надаються на КПВВ (в тому числі питання доступу до медичної допомоги), чітко визначити балансоутримувачів КПВВ та порядок фінансування утримання/забезпечення КПВВ;
– розробити альтернативний порядок доступу до первинної медичної допомоги на КПВВ коштом державних програм, але поза межами алгоритму запровадженого медичною реформою: «пацієнт – декларація про медичну допомогу – терапевт – медичний заклад»;
– посилити технічні спроможності та кадровий потенціал мережі станцій екстреної медичної допомоги поблизу КПВВ.

Аналіз ситуації на КПВВ Донбасу, висновки та пропозиції експерти БФ «Право на захист» виклали у моніторинговому звіті «Дослідження умов доступу до медичної допомоги на КПВВ».

В основу звіту покладено результати комплексного дослідження ситуації з доступом до медичної допомоги, актуальні потреби та виклики, з якими стикаються ті, хто перетинає КПВВ, а також медичні служби та державні органи, задіяні в процесі надання первинної медичної допомоги.

Дослідження охоплювало весь 2018 рік та дев’ять місяців 2019 року. В межах дослідження було проведено порівняльний аналіз статистичних даних щодо частоти звернень за екстреною медичною допомогою (ЕМД) на КПВВ та міжнародних контрольних пункта пропуску (МКПП), порядку надання такої допомоги на КПВВ і МКПП та чинників, які впливають на частоту звернень за медичною допомогою. Об’єктом дослідження є вивчення доступу до медичної допомоги на КПВВ «Станиця Луганська», «Майорське», «Мар’їнка», «Новотроїцьке» та «Гнутове». Метою дослідження є визначення доцільності застосування єдиних процедур надання ЕМД на КПВВ та МКПП, а також окреслення заходів, які можуть зменшити кількість летальних випадків на КПВВ.

Нагадаємо:

  • Вже з початку 2020 року зафіксовано кілька смертей на КПВВ «Станиця Луганська», тому на них необхідно організувати надання екстреної медичної допомоги, заявила раніше координаторка з адвокації Благодійного фонду «Право на захист» Дарина Толкач.
  • Міжвідомча робоча група розробить єдиний стандарт облаштування, утримання та функціонування КПВВ з тимчасово окупованих територій Донбасу і Криму, який, зокрема, передбачатиме надання на них екстреної медичної допомоги та дотримання там належних санітарних умов.