Рада розблокувала зміни в регламент, які допоможуть прийняти «антиколомойский» закон

Новини
Фото: YouTube RadaTVchannel

Верховна Рада не підтримала чотири проекти постанови про скасування свого рішення про ухвалення закону про внесення змін до регламенту щодо протидії зловживанням прав нардепів в ході законодавчої процедури. Це розблокує підписання закону спікером ВРУ. Зміни до регламенту допоможуть прийняти так званий «антиколомойський» закон, до якого подано понад 16 тисяч поправок.

Відповідні рішення парламент прийняв 24 квітня на позачерговому засіданні, повідомляє агентство Інтерфакс-Україна.

Автори проектів постанов обгрунтовували свої вимоги про скасування прийнятого законопроекту тим, що при його прийнятті було порушено Регламент Ради в частині процедури підготовки і розгляду законопроекту.

Згідно з процедурою, голова Верховної Ради не може підписати прийнятий законопроект, якщо в парламенті зареєстрований хоч один проект постанови про його скасування.

16 квітня народні депутати 242 голосами підтримали в другому читанні і в цілому законопроект №1043 «Про внесення змін до регламенту Ради щодо протидії зловживанням прав народних депутатів в ході законодавчої процедури».

Закон пропонує закріпити в регламенті Ради особливу процедуру розгляду законопроекту в другому читанні, яку зможуть ініціювати 150 депутатів, а підтримати – 226 і більше.

Ця норма не буде поширюватися на проекти кодексів і змін до Конституції, законопроекти, до яких надійшло менше 500 поправок, і проекти, кількість поправок до яких не перевищує в п’ять разів кількість статей (пунктів) прийнятого в першому читанні документа.

Згідно з прийнятими змінами, кожна депутатська фракція і група має право визначити по п’ять важливих неврахованих поправок, які будуть обговорені і проголосовані на пленарному засіданні. У той же час позафракційні депутати зможуть обґрунтувати по одній поправці.

Закон передбачає право будь-якого депутата поставити під сумнів кожну врахована комітетом поправку. Якщо в сесійній залі вона не набирає 226 або більше голосів, то така поправка вважається відхиленою.

Закон також обумовлює час виступів депутатів щодо поправок на пленарному засіданні при розгляді законопроекту в другому читанні за особливою процедурою – від однієї до двох хвилин.

Закон вступає в силу з дня, наступного за днем його опублікування.

Нагадаємо:

  • 30 березня Верховна Рада проголосувала в першому читанні за законопроект №2571-д «Про внесення змін до законодавства України щодо удосконалення деяких механізмів регулювання банківської діяльності», прийняття якого є одним з двох умов укладення нової угоди з Міжнародним валютним фондом.
  • До другого читання до законопроекту №2571-д про банківську діяльність, який називають «антиколомойським» законом, було подано понад 16 тисяч поправок.
  • 16 квітня Верховна Рада прийняла в другому читанні законопроект №1043 про зміни до регламенту парламенту для протидії зловживанню правами нардепів в ході законодавчої процедури. Це допоможе прискорити розгляд проекту «антиколомойського» закону.