Парламент прийняв закон, який вносить зміни в регламент Верховної Ради

Новини

Верховна Рада прийняла в другому читанні законопроект №1043 про зміни до регламенту парламенту для протидії зловживанню правами нардепів в ході законодавчої процедури. Це допоможе прискорити розгляд проекту «антіколомойського» закону.

Законопроект підтримали 242 нардепи, проти проголосували 15, утримались 60.

Закон вводить особливу процедуру розгляду законопроекту в другому читанні в разі, якщо кількість запропонованих до нього поправок перевищує 500 і в п’ять разів або більше перевищує кількість початковій редакції законопроекту.

Особлива процедура буде застосовуватися за пропозицією, підписаним не менш як третиною нардепів від конституційного складу Ради, і підтриманому рішенням Ради більшістю голосів.

Якщо рішення про особливу процедуру прийнято, кожна фракція або група зможуть визначити не більше п’яти пропозицій або поправок, які не підтриманих комітетом, на яких вона наполягає.

Кожен позафракційний депутат, чиї поправки не враховані комітетом, зможе визначити не більше однієї поправки, на якій він наполягає.

Верховна Рада проголосувала в першому читанні за законопроект про вдосконалення деяких механізмів регулювання банківської діяльності, так званий «антиколомойський» законопроект. Ухвалення закону є одним з двох умов для укладення угоди з Міжнародним валютним фондом.

Зараз Україна претендує на розширену допомогу МВФ через пандемію коронавіруса. ЗМІ повідомляли про $ 7 млрд – $ 10 млрд. Якщо закон провалять, країну може чекати дефолт.

Нагадаємо:

  • 18 грудня 2016 року Кабмін України прийняв рішення про перехід найбільшого в країні комерційного банку ПАТ «Приватбанк» у власність держави. 21 грудня Фонд гарантування вкладів фізичних осіб та міністерство фінансів України підписали договір про продаж 100% акцій ПАТ КБ «Приватбанк» та з цього моменту банк офіційно став державним. Для докапіталізації «ПриватБанку» Кабмін випустив облігації внутрішньої держпозики на 117 млрд грн, при цьому папери на 25,8 млрд грн Нацбанк викупив в кінці грудня 2016 року, ще на 1,4 млрд грн – в січні 2017 року.
  • 19 грудня 2017 року Високий Суд Лондона у справі за позовом керівництва националізованого «Приватбанку» видав наказ про всесвітній арешт активів екс-власників банку Ігоря Коломойського і Геннадія Боголюбова, а також шести компаній, які, ймовірно, їм належать або знаходяться під їх контролем, на суму понад 2,5 млрд дол. 19 січня 2018 року Високий суд Лондона продовжив дію наказу про всесвітній арешт активів Коломойського і Боголюбова.
  • Повернення боргів тепер уже державного ПриватБанку кримським вкладникам потребує політичного рішення, а шахрайство із кримськими вкладами колишніх власників та топ-менеджерів – офіційного розслідування. Центр журналістських розслідувань значно полегшив роботу слідчим, провівши масштабне розслідування того, як із ПриватБанку під виглядом повернення кримських депозитів були виведені 15 млрд гривень.