В УГСПЛ презентували посібник з міжнародного гуманітарного права для навчальних закладів

Новини

Авторський колектив Української Гельсінської спілки з прав людини (УГСПЛ) розробив навчально-методичний посібник «Вивчаючи Міжнародне гуманітарне право в закладах освіти» з міжнародного гуманітарного права для навчальних закладів.

Про це йдеться на сайті організації.

«Цей посібник не для підготовки юристів, чи формування бездоганних правових знань. Він – для створення певного підґрунтя та зацікавленості, мотивації почати вивчати його більш глибше та всеохоплююче. Адже попри суттєву гуманізацію другої половини двадцятого століття, війни та їх наслідки продовжують бути нерозривно пов’язані з історією людства. Україна з 2014 року стала державою, яка, на жаль, доводить не теоретичність норм міжнародного гуманітарного права. Будучи суто абстрактними у мирний час, вони перетворюються у механізм виживання та забезпечення життєдіяльності у період збройного конфлікту. Тому розповсюдження знань з міжнародного гуманітарного права – це не тільки обов’язок держави, це – об’єктивна необхідність та сфера відповідальності усього громадянського суспільства та країни в цілому», – пишуть в УГСПЛ.

У межах курсу від учнів та вчителів не вимагається бездоганного знання міжнародного гуманітарного права чи права прав людини, ґрунтовної дискусії щодо дефініцій та підходів.

«Це застарілий підхід до викладання та розуміння явища, який має вельми обмежений вплив на практичні навички щодо застосування правових норм. Посібник – це набір методичних інструментів, які покликані надати загальне уявлення про міжнародне гуманітарне право. Отримання знань та формування навичок здійснюється під час роботи з запропонованими підібраними джерелами – документами, зображеннями, відео та в процесі їх послідовно організованого обговорення в результаті як індивідуальної, так і групової діяльності. Особливо у контексті усвідомлення застосування ключових принципів міжнародного гуманітарного права – гуманності, розрізнення, пропорційності (сумірності), прийняття запобіжних заходів під час нападу, заборони заподіяння надмірних ушкоджень і зайвих страждань. Незважаючи на підготовчий, вступний характер посібника, у ньому міститься достатньо історичної та правової інформації щодо основ міжнародного гуманітарного права та особливостей його застосування».

Ознайомитися з навчально-методичним посібником «Вивчаючи міжнародне гуманітарне право в закладах освіти» і завантажити його можна ТУТ.

  • Освітні центри «Крим-Україна» та «Донбас-Україна» об’єднані. Тож зараз географія «спрощеного вступу» для мешканців території проведення ООС не обмежується лише Донецькою та Луганською областю. Як відзначили правозахисники Української гельсінської спілки з прав людини (УГСПЛ), це важливий крок на шляху усунення дискримінації та створення рівного доступу до вищої освіти молоді, яка проживає на тимчасово окупованих територіях України.