За час карантину СБУ викрила 300 інтернет-агітаторів, які поширювали фейки про пандемію COVID-19

Новини

За час дії карантину в Україні СБУ викрила 301 інтернет-агітатора, які поширювали різноманітні фейки про пандемію COVID-19. 14 із виявлених агітаторів діяли за завданням Росії.

Про це повідомляє пресцентр Служби безпеки України.

«За період дії карантинних заходів кіберфахівці Служби безпеки України заблокували понад 2,1 тисячі інтернет-спільнот із загальною аудиторією понад 900 тис користувачів, викрили 301 інтернет-агітатора, які поширювали різноманітні фейки про епідемію COVID-19. Встановлено, що 14 із виявлених агітаторів діяли за завданням російської сторони», – йдеться у повідомленні.

За даними кіберфахівців СБУ наразі відбувається підвищення активності інтернет-агітаторів, керованих з країни-агресора. Вони намагаються використати будь-які інформаційні приводи для створення хаосу та паніки.

«За вказівкою кураторів проросійські агітатори розповсюджували фейкові новини про святкування Великодня, травневих свят, вимушених карантинних обмежень та інших заходів, пов’язаних з дотриманням правил захисту від розповсюдження коронавірусної інфекції», – розповіли у спецслужбі.

Стосовно 14 агітаторів, що діяли за завданням російської сторони, СБУ розпочала кримінальні провадження за дії, що спрямовані на посягання на територіальну цілісність і недоторканність України, насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу чи захоплення державної влади (ст. 109 і 110 Кримінального кодексу України).

Інформацію стосовно виявлених 287 агітаторів СБУ спрямувала до Національної поліції. 118 осіб вже притягнуто до адміністративної відповідальності за поширення неправдивих чуток, які можуть викликати паніку або порушення громадського порядку, у межах статті 173-1 КУпАП.

Нагадаємо:

  • Про те, як кіберзлочинці активно користуються панікою і тривогою громадян через пандемію коронавірусу для крадіжки персональних даних, шахрайства, вимагання, блокування або видалення файлів чітатйте в матеріалі Центру журналістських розслідувань «Do not click shit! Як уберегтися від кіберзлочинців під час пандемії».