Рада прийняла закон про страхові виплати медикам, які борються з COVID-19, прирівнявши їх до військових

Новини
Фото: RFE/RL

Верховна Рада прийняла закон про страхові виплати медикам, які борються з COVID-19. Він, зокрема, передбачає, що на період дії в Україні карантину або обмежувальних заходів, пов’язаних з поширенням інфекції, медпрацівники, померлі від коронавірусу, прирівнюються до статусу військовослужбовців, які загинули в наслідок бойового поранення.

За законопроект №3376-1 «Про захист населення від інфекційних хвороб (щодо додаткових гарантій прав медичних та інших працівників, зайнятих в сфері захисту населення від інфекційних хвороб, і членів їх сімей)» 7 травня на позачерговому засіданні ВРУ проголосували 340 депутатів, передає Центр журналістських розслідувань з посиланням на трансляцію телеканалу «Рада».

Документ передбачає, що держава повинна забезпечити страхові виплати медичним працівникам державних і комунальних закладів охорони здоров’я в таких розмірах:

– у разі встановлення групи інвалідності протягом 1 календарного року, що настала внаслідок захворювання коронавірусів, за умови, що таке захворювання пов’язане з виконанням професійних обов’язків в умовах підвищеного ризику зараження – в залежності від встановленої працівникові групи інвалідності та ступеня втрати професійної працездатності, але не менш 300-кратного розміру прожиткового мінімуму, встановленого законом для працездатних осіб на 1 січня календарного року;

– в разі смерті працівника державного або комунального закладу охорони здоров’я або державної наукової установи, який виконує професійні обов’язки в умовах підвищеного ризику зараження збудниками інфекційних хвороб – в 750-кратному розмірі прожиткового мінімуму, встановленого законом для працездатних осіб на 1 січня календарного року.

У разі інфікування працівника, який виконує професійні обов’язки в умовах підвищеного ризику зараження інфекційними хворобами, страхова виплата призначається і виплачується протягом одного місяця з дня виникнення права на неї. У разі смерті такого працівника страхова виплата призначається і виплачується разово і в рівних частинах членам сім’ї, батькам та утриманцям померлого працівника протягом одного місяця з дня виникнення права на страхову виплату.

Також закон передбачає, що в разі смерті працівника через коронавируса під час карантину або обмежувальних заходів, пов’язаних з поширенням COVID-19, такий медичний працівник прирівнюється за своїм статусом до військового на службі, який помер через поранення, контузії, каліцтва, захворювання, пов’язаних з виконанням обов’язків військової служби. Члени сім’ї такого медпрацівника, його батьки та утриманці користуються всіма правами і гарантіями, передбаченими законодавством для членів сім’ї, батьків і утриманців загиблих військовослужбовців.

Передбачається поширити дію цього закону на всі випадки інфікування або смерті в результаті інфікування COVID-19 медпрацівників державних та комунальних закладів охорони здоров’я, державних наукових установ, які виконували професійні обов’язки в умовах підвищеного ризику зараження коронавірусів, що мали місце з моменту встановлення Кабміном України карантину відповідно до законом «Про захист населення від інфекційних хвороб».

Закон набирає чинності на наступний день після його публікації в газеті «Голос України».

Нагадаємо:

  • В Україні станом на 7 травня зафіксовано 13691 випадок коронавірусної хвороби, з яких 340 летальних. За добу зафіксовано 507 нових випадків COVID-19.
  • 7 травня Верховна Рада прийняла закон, який передбачає проведення в Україні масового тестування на коронавірусну інфекцію, а також підвищення розміру допомоги з тимчасовій непрацездатності лікарям, які знаходяться на самоізоляції через контактування з інфікованими COVID-19.