У Представництві президента в АРК і Меджлісі засудили інтерв’ю Гордона з Поклонською

Новини

У Представництві Президента України в Автономній Республіці Крим і Меджлісі кримськотатарського народу засудили інтерв’ю українського журналіста Дмитра Гордона з колишнім «прокурором Криму» Наталією Поклонською, яка під час окупації Криму РФ  перейшла на службу окупантів, а нині є депутатом Державної Думи РФ. За словами представника Зеленського, «особи, які безпосередньо сприяли окупації частини України не можуть і не будуть вважатися голосом кримчан».

Як заявив постійний представник президента України в Автономній Республіці Крим Антон Кориневич, «єдині інтерв’ю та бесіди з особами, які обвинувачуються у вчиненні тяжких злочинів (зокрема злочинів проти основ національної безпеки України, воєнних злочинів, переслідуванні проукраїнських активістів та неправомірній забороні діяльності Меджлісу кримськотатарського народу), які ми можемо та будемо слухати – це свідчення таких осіб у рамках відповідних кримінальних проваджень у статусі обвинувачених».

«Такі особи мають нести відповідальність перед країною за вчинення державної зради та перед суспільством за вчинення воєнних злочинів», – підкреслив Кориневич.

Як заявив голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров, якому Поклонська в 2014 році вручила постанову про заборону в’їзду на територію РФ на 5 років (до 4 липня 2019 року), інтерв’ю з військовим злочинцем журналістами країни, на території якої цей військовий злочин скоєно, (а Поклонська, безсумнівно, є особою, яка вчинила військові злочини), можливе лише в одному випадку, – коли слідство завершено і матеріали передані до суду.

«В такому випадку, людина, яка вчинила військовий злочин, усвідомлює, що не зможе безпардонно брехати, оскільки обмежена безліччю вже зафіксованих в матеріалах слідства доказів вчиненого нею злочину. У щойно показаному інтерв’ю Дмитра Гордона з Поклонською, остання, перебуваючи в абсолютній недосяжності від українського правосуддя, отримала можливість брехати і говорити нісенітниці на всю Україну, проти якої Поклонська і скоїла військові злочини. Наскільки інтерв’ю з військовим злочинцем, який перебуває не тільки в недосяжності від правосуддя держави, проти якої і на території якої вчинено злочин, але і знаходиться на службі у держави – агресора, відповідає принципам і стандартам вільної журналістики, я залишаю вирішувати журналістській спільноті України. Однак надавати можливість військовому злочинцеві, який поки ще вдало уникає покарання за скоєні ним злочини проти України, транслювати свою брехню за допомогою українських ЗМІ або українського журналіста, це вже на межі політичного мазохізму та є демонстрацією зневаги до долі сотень людей в Криму, незаконно позбавлених волі в результаті злочинів, здійснених Поклонською. І у журналістів має бути грань огиди», – написав Чубаров.

 

На YouTube-каналі «Дмитро Гордон» вийшло інтерв’ю журналіста з колишнім «прокурором» окупованого РФ Криму і депутатом Держдуми РФ Наталією Поклонською.

Програму записали по Skype.

«Під час інтерв’ю вона говорила про анексію Криму, про те, чи вербувала її ФСБ РФ, санкції проти неї, війну на Донбасі, зраду Батьківщині, президента України Володимира Зеленського, любов до останнього російського імператора Миколи II і президента РФ Володимира Путіна», – йдеться в повідомленні.

«За що я люблю Миколу II? Це моє глибоке, дитяче та дуже особисте ставлення до государя, яке мені прищепила прабабуся», – сказала Поклонська.

Нагадаємо:

  • Центр журналістських розслідувань зібрав інформацію про те, скільки кримінальних проваджень і за якими статтями уже розслідується Генеральною прокуратурою та прокуратурою АРК щодо Наталі Поклонської, Сергія Аксенова та Володимира Константинова, і скільки підозр у вчиненні яких злочинів їм повідомлять незабаром.
  • У березні 2014 року СБУ оголосила «прокурора Криму» Наталію Поклонську в розшук за підозрою у скоєнні дій, спрямованих на захоплення державної влади по ч.1 ст.109 Кримінального кодексу України.
  • Стосовно Поклонскої ГПУ розслідуються два кримінальні провадження – про державну зраду і про заборону діяльності Меджлісу кримськотатарського народу.
  • У 2016 році в ході незаконно організованих Росією в окупованому Криму «виборів» Поклонська була обрана «депутатом» Держдуми РФ і покинула посаду «прокурора Криму».
  • 10 жовтня 2018 року Генпрокурор України Юрій Луценко заявив, що екс-«прокурору Криму» Наталі Поклонської підписали підозру в порушенні законів і звичаїв війни.