Голова Верховної Ради анонсував розгляд законопроєкту про всеукраїнський референдум

Новини
Дмитро Разумков фото: youtube

За декілька тижнів у Верховній Раді буде розглянуто законопроєкт про всеукраїнський референдум, який є першим із пакету законопроєктів про народовладдя.

Про це голова Верховної Ради Дмитро Разумков заявив в інтерв’ю Радіо Свобода.

«Буквально у вівторок чи в середу було підписано лист до Венеційської комісії, і туди був направлений перший законопроєкт із пакету про народовладдя – про загальнонаціональний референдум. Я сподіваюся, що найближчим часом, через декілька тижнів, ми зможемо його винести в залу Верховної Ради і розглянути. Також є і інші ініціативи, які, я думаю, будуть незабаром розроблятися і прийматися. Це і місцеві референдуми, це реколи так звані, це і народне вето, народна ініціатива і т.д.», – сказав Разумков.

Відповідаючи на питання, чи бачить він ризики прийняття законів про народовладдя, Разумков підкреслив, що український народ готовий обирати президента або парламент, і не можна позбавляти його можливості впливати на інші важливі питання.

«Чому ми думаємо, що хтось розумніший за народ? У Конституції написано, що єдиним джерелом влади є народ, і він повинен обирати. Чи можуть бути тут ризики і помилки? Можуть. Але забирати можливість робити ризики і помилки, а також правильні речі, ми не можемо», – сказав Разумков.

30 квітня перший заступник голови Верховної Ради Руслан Стефанчук повідомив, що у ВР завершили роботу над першим законопроєктом з блоку народовладдя щодо всеукраїнського референдуму.

У передвиборчій програмі Володимир Зеленський обіцяв закон «Про народовладдя». 29 серпня 2019 року Зеленський подав відповідний законопроєкт у Верховну Раду. У ньому передбачені зміни до Конституції. Нині право законодавчої ініціативи належить президенту, Кабінету міністрів, народним депутатам. Зеленський пропонує додати до цього переліку «народ». 3 вересня парламент направив законопроєкт до Конституційного суду.

  • Партія «Слуга народу» готує п’ять законопроектів, які передбачають введення в Україні народовладдя. Це законопроекти про всеукраїнський та місцевий референдуми, про введення законодавчих ініціатив народу, про народне вето.
  • 28 лютого робоча група Верховної Ради з питань розробки законопроектів у сфері народовладдя схвалила остаточний варіант законопроекту «Про всеукраїнський референдум», який планують винести на громадське обговорення.