Правозахисники пояснили, для чого потрібна довідка ВПО та чи потрібно від неї відмовлятись у разі невикористання

Новини
Фото: mariupolnews.com.ua

Правозахисники пояснили, для чого переселенці мають отримувати довідку про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи (ВПО), які переваги вона надає, та чи можна від неї відмовитись, якщо громадянин, що переселився з окупованої території Донбасу або Криму, не має потреби у її використанні.

Про це повідомляє чат-бот «Юридичний порадник для переселенців», розроблений фахівцями Благодійного фонду «Право на захист».

Як зазначається, згідно із Законом України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» довідка про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи («довідка переселенця») є документом, що підтверджує факт внутрішнього переміщення переселенця та засвідчує місце його фактичного проживання на період обставин, через які особа була змушена переміститися.

«Разом з тим попри усталену думку отримання такої довідки є правом, а не обов’язком переселенців. Після виїзду з тимчасово окупованої території Донецької та Луганської областей, АР Крим можна проживати на підконтрольній уряду України території і без взяття на облік як внутрішньо переміщеної особи. Однак в окремих випадках її отримання може бути не просто бажаним, а життєво необхідним», – наголошують правозахисники.

Зокрема довідка ВПО необхідна у таких випадках:

1. Отримання щомісячної адресної допомоги для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг.

2. Доступ до соціальних виплат, пенсії.
Наразі право переселенців на отримання пенсії та соціальних виплат (наприклад, допомоги при народженні дитини, допомоги на дітей одиноким матерям, допомоги малозабезпеченим сім’ям) прив’язано до довідки про взяття на облік ВПО. Громадяни пенсійного віку, особи з інвалідністю та інші особи, які мають право на отримання пенсії/соціальних виплат відповідно до законодавства України, можуть отримати такі виплати лише за місцем фактичного проживання, яке підтверджено «довідкою переселенця».

3. Відновлення/обмін паспорта громадянина України, вклеювання фотокартки за місцем фактичного проживання.
Діючим законодавством передбачено, що відновлення, обмін паспорта громадянина України у вигляді «книжечки», вклеювання фотокартки при досягненні 25- та 45-річного віку здійснюється за зареєстрованим місцем проживання («пропискою») особи. Виключення становлять внутрішньо переміщені особи, які можуть звертатися за отриманням відповідних послуг за місцем фактичного проживання, підтвердженим довідкою про взяття на облік ВПО. Відповідно за відсутності такої довідки у разі втрати паспорта відновити його переселенцю можна буде лише в одному з територіальних підрозділів Державної міграційної служби України тієї області, де він «прописаний». Погодьтесь, що такий варіант вельми незручний, якщо особа фактично проживає поза межами Донецької чи Луганської областей.

4. Забезпечення права на освіту, освітні пільги.
Взята на облік внутрішньо переміщена особа має право на продовження здобуття певного освітнього рівня (дошкільної, шкільної, середньо-спеціальної, вищої освіти). При цьому діти-переселенці, які навчаються на бюджетній формі навчання, можуть претендувати на отримання соціальної стипендії. Таке право передбачено, зокрема, постановою Кабінету Міністрів України від 28 грудня 2016 р. №1045.

5. Припинення трудових відносин та взяття на облік у центрі зайнятості у спрощеному порядку.
Відповідні гарантії для ВПО передбачені, зокрема, ст. 7 Закону України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб». Так, переселенці, які не звільнилися з роботи (не припинили інший вид зайнятості), у разі неможливості продовження роботи (іншого виду зайнятості) за попереднім місцем проживання для набуття статусу безробітного та отримання допомоги по безробіттю та соціальних послуг на випадок безробіття можуть припинити трудові відносини, надавши нотаріально посвідчену письмову заяву про припинення працівником трудових відносин з підтвердженням того, що ця заява надіслана роботодавцю рекомендованим листом (з описом вкладеної до нього такої заяви). У разі припинення приймання поштових відправлень на/з території адміністративно-територіальної одиниці, з якої здійснюється внутрішнє переміщення, така заява подається до відповідного центру зайнятості за місцем проживання внутрішньо переміщеної особи. При цьому взята на облік внутрішньо переміщена особа, яка не має документів, необхідних для надання статусу безробітного, отримує статус безробітного без вимог, що застосовуються за звичайної процедури.

6. Участь у житлових програмах.
Переселенці, які офіційно взяті на облік та мають діючу довідку ВПО, можуть реалізувати своє право на житло шляхом участі у різних житлових програмах, наприклад, «Доступне житло», «Власний дім», «Кредит під 3%». Відповідна довідка також надає можливість стати на квартирний облік та вселитися у тимчасове житло. Детальніше про це: https://www.facebook.com/IDP.legal.aid/videos/933380050448498/.

7. Спрощений порядок отримання субсидії.
Особи, офіційно зареєстровані як переселенці, мають право також оформлювати субсидію за фактичним місцем проживання у спрощеному порядку, подаючи до органу соціального захисту населення лише заяву та декларацію встановленого зразка. Ніякі договори оренди житла, письмові дозволи від господаря квартири / будинку або довідки з місця проживання при цьому не потрібні.

8. Реалізація виборчого права.
Відповідно до нещодавна прийнятого Виборчого кодексу України переселенці можуть реалізувати своє право голосу на виборах Президента України, народних депутатів України, місцевих виборах і референдумах шляхом зміни виборчої адреси. Для цього їм треба не пізніше ніж на п’ятий день з дня початку виборчого процесу виборів або процесу референдуму надати до органу ведення Реєстру за фактичним місцем проживання заяву та копію довідки ВПО та у день виборів/референдуму прийти на виборчі дільницю з документом, що посвідчує особу (паспортом громадянина України).

9. Отримання гуманітарної та благодійної допомоги.

10. Інші випадки.

Водночас, вказують правозахисники, слід пам’ятати, що переселенці можуть у будь-який час добровільно відмовитися від виданої раніше довідки про взяття на облік ВПО. Для цього достатньо звернутися з відповідною письмовою заявою до органу соціального захисту населення, який її видав. Після отримання такої заяви відповідно до ст. 12 Закону України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» дія довідки скасовується із внесенням відповідний відомостей про це в Єдину інформаційну базу даних про внутрішньо переміщених осіб.

«Зрозуміло, що зняття з обліку та скасування дії довідки автоматично призводить до втрати ВПО тих можливостей, про які йшла мова вище. Разом з тим відмова від довідки не позбавляє переселенця права повторно звернутися за її отриманням у разі, якщо дія обставин, через які особа була вимушена переміститися, триває», – вказують експерти.

Нагадаємо:

  • Правозахисники підготували роз’яснення внесених 8 квітня Кабміном України змін щодо порядку соцвиплат внутрішньо переміщеним особам (ВПЛ) на період карантину.
  • Правозахисники пояснюють, що переселенці, які не мають довідки внутрішньо переміщеної особи (ВПО) та реєстрації на підконтрольній території України, все одно мають право на отримання медичної допомоги у медичних закладах країни. Це особливо актуально зараз, коли в Україні діють карантинні заходи через пандемію коронавірусу.
  • Правозахисники дали рекомендації, як вимушені перселенці з Донбасу та Криму можуть отримати довідку про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи (ВПО) для дитини у період карантину.