Травма і страждання від депортації кримських татар лише посилюються окупацією Криму Росією – посольство США

Новини
Тимчасово повірена у справах США в Україні Крістіна Квін Фото: YouTube USEmbassyKyiv

Травма і страждання від радянської депортації кримських татар з їх історичної Батьківщини лише посилюються незаконною окупацією Криму Росією. Санкції США пов’язані з Кримом, залишаться чинними, поки РФ не поверне Україні контроль над Кримським півостровом. Підтримка США суверенітету та територіальної цілісності України залишається непохитною.

Про це йдеться у зверненні тимчасової повіреної у справах США в Україні Крістіни Квін, опублікованому на сторінці американського посольства в Facebook.

«Сьогодні ми з сумом згадуємо початок радянської депортації кримських татар, що спричинила немислимі травми, страждання та загибель багатьох тисяч людей. Горе, якого зазнали ці люди та їхні сім’ї, неможливо виміряти чи виправдати. Ця травма і страждання лише посилюються сучасною окупацією Криму Росією. США не визнають і ніколи не визнають незаконну російську анексію Криму. Наші санкції, пов’язані з Кримом, залишаться в силі, поки Росія не поверне Україні контроль над Кримським півостровом», – наголосила Квін.

«І наша рішуча підтримка суверенітету та територіальної цілісності України залишається непохитною. Ми закликаємо Росію припинити свої старі традиції завдання страждань населенню Криму, припинити призов до збройних сил на півострові та негайно повернути повний контроль над Кримом Україні. Ми підтримуємо Україну та вкотре заявляємо що Крим – це Україна», – додала вона.

Як повідомлялось, 18 травня в Україні та в окупованому Криму вшановують пам’ять жертв геноциду кримськотатарського народу. У цьому році меморіальні заходи до 76-ої річниці злочинної депортації сталінським режимом кримських татар з їх історичної Батьківщини – Кримського півострова, проходять в умовах пандемії коронавірусу і це змусило організаторів значно змінити план їх проведення. Вшанування пам’яті жертв депортації також відбудеться в країнах, де живуть великі діаспори кримських татар.

Нагадаємо:

  • Щорічно 18 травня в Україні традиційно проходять меморіальні заходи, присвячені пам’яті жертв депортації кримськотатарського народу. В цей день згадують трагічні події 1944 року, коли корінний народ Криму – кримських татар – вислали за межі півострова в Середню Азію і віддалені райони Росії. Всього було депортовано понад 180 тисяч осіб. В дорозі і в перші роки в місцях депортації від голоду і хвороб загинули 46% кримських татар.
  • У Криму щорічно з нагоди річниці Дня депортації проходили масові заходи, в тому числі траурний мітинг в центрі кримської столиці. Але після анексії півострова Росією в березні 2014 року, проведення подібних акцій в центрі Сімферополя заборонили.