На Херсонщині вшанували пам’ять жертв депортації кримських татар

Новини
Пам’ятний знак «Жертвам геноциду кримськотатарського народу 1944 року» у Херсоні Фото: kherson.ipc.org.ua

На Херсонщині 18 травня відзначили 76-у річницю злочинної депортації кримськотатарського народу з Криму. Цього року заходи мали обмежений характер через карантин.

У Херсоні жителі міста поклали квіти до пам’ятного знака жертвам геноциду кримськотатарського народу, відкритому у 2015 році, повідомляє кореспондент сайту IPC-Херсон.

Як зазначив Ібрагім Сулейманов, голова Херсонського міського меджлісу, депортація торкнулась кожної кримськотатарської родини.

«Це найбільш трагічний день, що взагалі можна уявити. Немає жодного представника кримськотатарського народу, якого ця дата не стосується. Весь наш народ було виселено з Криму, більша частина людей загинула під час депортації. Наприклад, 12 осіб в родині мого батька, переселення пережило лише двоє»,- розповів Сулейманов.

«На жаль, зараз ми також не маємо змоги спокійно жити в Криму, для тієї влади татари – іноземці. Та Крим – це наша Батьківщина. Дім наших предків, до якого ми обов’язково повернемося»,- зазначила під час жалобних заходів кримська татарка Лілія Джаксім.

Підтримати кримських татар в Херсоні, окрім українців, зібрались також представники болгарської та литовської громад міста.

В свою чергу, у Генічеському районі Херсонської області, де живе багато кримських татар, традиційно провели автопробіг пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу.

З Новоолексіївки до Генічеська проїхала колона, сформована з понад 200 автівок з кримськотатарськими та українськими прапорами, повідомляє сайт IPC-Генічеськ.

Автопробіг завершився в центрі Генічеська, де учасники акції провели дуа (молебень) за загиблими жертвами депортації. Опівдні учасники автопробігу вшанували пам’ять загиблих хвилиною мовчання та гудками клаксонів.

Как сообщалось, 18 мая в Украине и в оккупированном Крыму чтят память жертв геноцида крымскотатарского народа. В этом году мемориальные мероприятия к 76-й годовщине преступной депортации сталинским режимом крымских татар с их исторической Родины — Крымского полуострова, проходят в условиях пандемии коронавируса и это заставило организаторов значительно изменить план их проведения. Почтение памяти жертв депортации также состоится в странах, где живут большие диаспоры крымских татар.

Напомним:

  • Ежегодно 18 мая в Украине традиционно проходят мемориальные мероприятия, посвященные памяти жертв депортации крымскотатарского народа. В этот день вспоминают трагические события 1944 года, когда коренной народ Крым — крымских татар — выслали за пределы полуострова в Среднюю Азию и отдаленные районы России. Всего было депортировано более 180 тысяч человек. В дороге и в первые годы в местах депортации от голода и болезней погибли 46% крымских татар.
  • В Крыму ежегодно по случаю годовщины Дня депортации проходили массовые мероприятия, в том числе траурный митинг в центре крымской столицы. Но после аннексии полуострова Россией в марте 2014 года, проведение подобных акций в центре Симферополя запретили.