Ділявера Меметова так і не випустили з Криму, силовики РФ вирвали сторінки з його паспортів і оштрафували

Новини
Ділявер Меметов Фото: Facebook Крымская солидарность

Ділявера Меметова так і не випустили з окупованого Криму, коли він вдруге спробував перетнути адмінкордон після того, як його відпустили з відділу поліції. Російські силовики вирвали сторінки з його паспортів і прикордонники ФСБ не пропустили його через адмінкордон на материкову Україну, а також оштрафували його нібито за спробу перетнути «держкордон РФ з недійсними документами».

Про це повідомляє видання «Ґрати» з посиланням на кримського адвоката Еміля Курбедінова і громадське об’єднання «Кримська солідарність».

За відомостями адвоката, 61-річний Меметов, який прописаний в Алушті, але вже кілька років працює у Львові, намагався виїхати з Криму і був затриманий 23 травня о 13:40. О 16:00 він повідомив про інцидент родичам. Прикордонники заявили йому, що на нього є оперативне орієнтування і він затриманий для з’ясування обставин. З адмінкордону його доставили в «міжмуніципальний відділ МВС» в Джанкої, де вилучили всі паспорти – внутрішні український, російський і український закордонний паспорт.

О 19:00 Меметова відпустили з відділу поліції, і він спробував знову перетнути адмінкордон, але був затриманий тепер уже через зіпсовані документів – в його паспортах, в тому числі українському закордонному, виявилися вирвані сторінки. Меметов наполягає, що до того, як документи були вилучені поліцією, вони були цілі.

Меметова утримували на російському КПП, не пропускаючи ні в Херсонську область, ні в Крим. Адвокат Назім Шейхмамбетов, який разом з Курбедіновим прибув на адмінкордон, розповів, що старший зміни прикордонслужби ФСБ підтвердив, що документи Меметова зіпсовані, а також заявив, що на нього складають адмінпротокол за «спробу перетнути кордон з зіпсованими документами». Допустити до затриманого адвокатів російські прикордонники відмовилися.

Як розповів Курбедінов, близько опівночі Меметова відпустили з прикордонного пункту. Йому виписали постанову про призначення штрафу в розмірі 2000 рублів за «порушення режиму державного кордону Російської Федерації» (ст.18.1 Кодексу про адміністративні правопорушення РФ), яку він, на думку прикордонників, намагався перетнути з недійсним зіпсованим паспортом. Виїзд з Криму Меметову був заборонений.

У свою чергу, Шейхмамбетов розповів, що в постанові про штраф написано зі слів Меметова, що він згоден з обвинуваченням. Однак, як стверджує адвокат, прикордонники зовсім не стали брати пояснення у Меметова і написали це самостійно. Так само в протоколі зазначено, що він відмовився підписувати документи, – Меметов каже, що його ніхто про це не питав.

Захист Меметова має намір оскаржити штраф.

«Ми вважаємо, що Меметову навмисно зіпсували документи після вилучення, і це провокація для того, щоб не випустити його з території Криму. Ми подали скаргу на дії співробітників прикордонної служби в управління ФСБ і вимагатимемо провести перевірку законності їх дій Слідчим комітетом», – заявив Шейхмамбетов.

Нагааємо:

  • На адмінкордоні з окупованим Кримом 23 травня російські силовики затримали літнього кримського татарина, жителя Алушти Ділявера Меметова, який працював на материковій Україні.
  • Увечері російські силовики відпустили Ділявера Меметова з відділу поліції і він знову попрямував на адмінкордон, щоб виїхати на материкову Україну.