Непідконтрольний Донбас включений в план децентралізації – Офіс президента

Новини
Фото: presalibera.net

Тимчасово окуповані території Донбасу потрапляють в перспективний план формування територій громад, заявив президент Володимир Зеленський.

Про це повідомляє прес-служба глави держави.

«Децентралізація фактично виходить на фінішну пряму: уряд затвердив перспективні плани для всіх областей України. Вони стануть основою для формування територіальних громад та побудови успішної країни, у якій комфортно жити», – заявив Зеленський.

Глава держави зазначив, що з формуванням територіальних громад зменшиться вплив центральної влади на розпорядження коштами. Місцеві мешканці зможуть всередині власної громади обирати, що розвивати, де будувати школу чи дитячий садок.

«Українці зможуть отримувати якісніші й більше послуг на місцях – там, де вони живуть. Зможуть розбудовувати свої міста та села, зробити їх зручнішими та комфортнішими», – сказав Президент.

Перспективні плани вже затверджені для всіх областей України, за винятком тимчасово окупованої території АР Крим. Тимчасово окуповані території Донбасу потрапляють у план.

6 травня Кабінет міністрів затвердив перспективний план територій Донецької області. Згідно з документом, в Донецькій області передбачено 66 об’єднаних територіальних громад.

На засіданні уряду 27 травня міністри затвердили перспективні плани формування територій громад Запорізької, Львівської та Одеської областей. Прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що цими рішеннями Кабінет міністрів завершив один з етапів реформи децентралізації, затвердивши перспективні плани формування територій громад в усіх областях України.

Як повідомлялося, 11 травня Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій заснувало державне підприємство “Реінтеграція та відновлення”, про що свідчить запис у Єдиному державному реєстрі підприємств та організацій України від 23 квітня 2020 року. Основним видом діяльності держпідприємства є державне управління загального характеру. Окрім того, серед видів діяльності вказані основні види будівельних робіт, діяльність, пов’язана з транспортом, управлінням трудовими ресурсами, діяльність в області оборони. зв’язків з громадськістю тощо. Держпідприємство зареєстровано у м. Херсон, площа Свободи, 1. За цією ж адресою розташована Херсонська обласна державна адміністрація. Виконуючим обов’язки директора ДП “Реінтеграція та відновлення” призначено Ланіна Дмитра Олександровича, бізнесмена з м. Миколаїв, який керував бізнесом у Криму.

Центр журналістських розслідувань звернувся до Мінреінтеграції з запитом щодо мети та предмету діяльності новоствореного ДП “Реінтеграція та відновлення”, його кошторис та джерела фінансування на 2020 рік, а також про прозорість призначення Дмитра Ланіна в.о. директора ДП.

Про можливу спробу Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій монополізувати ринок робіт з відновлення повернутих під український контроль територій Донбасу дивіться у відеоблозі Євгенія Лешана Реінтеграція заради прибутку.

Нагадаємо:

  • 4 березня 2020 року на посаду віце-прем’єр-міністра — міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України був призначений адвокат Олексій Резніков
  • Заступниками глави Мінреінтеграції були призначені Ростислав Замлинський і Давид Макар’ян.