Під Кабміном на мітинг зібралися представники ОТГ: вимагають зберегти громади

Новини
Фото: Асоціація об'єднаних територіальних громад

Близько сотні представників Асоціації об’єднаних територіальних громад зібралися біля Кабінету міністрів України на мітинг з метою захистити законні права та інтереси об’єднаних територіальних громад, які, згідно з розпорядженням Уряду про затвердження Перспективних планів формування території громад областей, планують ліквідувати.

 Про це йдеться на Facebook-сторінці Асоціації ОТГ.

Мітингувальники вимагають від Кабміну зберегти ОТГ, які пройшли демократичний шлях добровільного об’єднання відповідно до Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад».

«Зараз майже 120 діючих ОТГ потрапили під загрозу ліквідації після того, як вони не були включені в оновлені перспективні плани формування територій громад областей України. Асоціація ОТГ закликає Кабінет Міністрів переглянути перспективні плани формування території громад областей. Ситуація, яка склалася з ліквідацією понад 100 ОТГ створює соціальну напругу, невдоволення жителів громад, готовність до протестів. Органи місцевого самоврядування цих громад вже подають позови до суду і оскаржують розпорядження КМУ », – йдеться в повідомленні в Facebook.

Як зазначає оглядач ZN.UA Інна Ведерникова, жителі громад, які не погодилися з затвердженими планами уряду, почали подавати позови до судів. «І це може бути досить масовим процесом. У найближчі дні буде драфт плану від уряду по новим поділом на райони, на основі затверджених перспективних планів областей. Який після обговорення повинен буде лягти в основу постанови ВРУ фактично про новому адмінтерустрою», – стверджує журналістка.

27 травня Кабінет Міністрів України затвердив Перспективні плани формування територій громад Запорізької, Львівської та Одеської областей і заявив, що питання Перспективних планів закритий у всіх областях. Однак на сайті ВРУ «висить» тільки 11 підписаних прем’єром документів. Проблемні Чернівецька (Новодністровська ОТГ) і Полтавська (Опішня) не підписані.

  • У листопаді минулого року конфлікт між двома об’єднаними громадами в Херсонській області, завдяки матеріалам кореспондентів Центру журналістських розслідувань, набув великого розголосу. Дві частини мешканців Новокаїрської сільради ніяк не могли знайти консенсусу, в якому з двох запропонованих ОТГ продовжити своє існування після завершення процесу децентралізації.
  • Зваживши всі аргументи, Херсонська обласна рада затвердила перспективний план формування територій громад області, за яким Новокаїрська сільська рада стає частиною Милівської громади. План передано до Кабінету міністрів , який і має поставити крапку. Однак протистояння на цьому не закінчилось – всупереч рішенню обласної ради сільські депутати проголосували за приєднання сіл Новокаїр та Республіканця до Новорайської ОТГ.
  • Уряд запевняє, що реформа дійде до свого логічного завершення та ще до осені усі сільради стануть частиною тієї чи іншої громади. І це вже неможливо відтермінувати, адже, згідно Конституції , 25 жовтня мають відбутися місцеві вибори. Вони вперше відбуватимуться за Виборчим кодексом і новою виборчою системою.
  • Детальніше читайте в матеріалі Центру журналістських розслідувань Децентралізація на Херсонщині: між двох ОТГ